Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι πρόεδρος της χώρας οπότε δεν μπορεί να παραιτηθεί από τη θέση του και υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα στη Λιβύη.

«Ο Μουάμαρ Καντάφι δεν είναι πρόεδρος για να παραιτηθεί, δεν έχει ούτε κοινοβούλιο για να διαλύσει», δήλωσε σε ομιλία του, στην οποία υπογράμμισε ότι δεν κατέχει «κανένα αξίωμα από το οποίο να μπορεί να παραιτηθεί».

«Από το 1977 εγώ ο ίδιος και οι αξιωματικοί (που ενορχήστρωσαν την επανάσταση του 1969) έδωσαν την εξουσία στο λαό», σημείωσε κατά την ομιλία του ενώπιον υποστηρικτών του σε τελετή για την 34η επέτειο της εγκαθίδρυσης της «εξουσίας των μαζών» στη Λιβύη.

«Εγώ έφερα εις πέρας την επανάσταση για να ελευθερώσω τη Λιβύη το 1969, παρέδωσα την εξουσία στον λαό και μετά έμεινα στη σκηνή μου», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Καντάφι ανέβηκε στην εξουσία ανατρέποντας τον βασιλιά Ιντρίς την 1η Σεπτεμβρίου του 1969. Το 1977 ανακήρυξε την «Τζαμαχιρίγια», καθορίζοντάς την ως ένα «κράτος των μαζών», το οποίο κυβερνάται μέσω εκλεγμένων λαϊκών επιτροπών και έδωσε στον εαυτό του τον τίτλο του «Ηγέτη της Επανάστασης».

Ο κόσμος δεν κατανοεί το λιβυκό σύστημα στο οποίο την εξουσία έχει ο λαός, σημείωσε προς τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι τον χειροκροτούσαν και τον υποδέχθηκαν στην τελετή φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Θα παραμείνεις σπουδαίος».

Ο Καντάφι απέρριψε επίσης αυτά που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης για διαδηλώσεις στη Λιβύη και επέρριψε και πάλι την ευθύνη για τις ταραχές στην Αλ Κάιντα. Επίσης σημείωσε ότι τα μέσα ενημέρωσης υπερβάλουν στις πληροφορίες που μεταδίδουν για τον αριθμό των νεκρών, λέγοντας ότι μόνον 150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Σύμφωνα με ξένους υπολογισμούς, ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ανέρχεται σε 2.000.

«Δεν υπάρχουν διαδηλώσεις στη Λιβύη (…) Δεν υπήρξαν καθόλου διαμαρτυρίες στο ανατολικό τμήμα», ανέφερε.

«Πυρήνες της Αλ Κάιντα επιτέθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας και πήραν τα όπλα τους», προσέθεσε, τονίζοντας ότι «οι ειδήσεις έφταναν στον κόσμο από σταθμούς και υπηρεσίες που δεν είχαν ανταποκριτές στη Λιβύη».

Ο Λίβυος ηγέτης κάλεσε εξάλλου τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ να διερευνήσουν τα γεγονότα γι’ αυτό που συνέβη στη Λιβύη, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος πιστεύει ότι πρόκειται για μια συνωμοσία που έχει στόχο την ανάληψη του ελέγχου της Λιβύης και του πετρελαίου της.

Ο Καντάφι κάλεσε τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ να «ιδρύσουν επιτροπές για την εξεύρεση της αλήθειας» ώστε να βρουν πώς σκοτώθηκαν άνθρωποι και υπογράμμισε ότι υπάρχει μια «συνωμοσία για να πάρουν τον έλεγχο του λιβυκού πετρελαίου και της γης».

Κατά την ομιλία του μια γυναίκα τον διέκοψε φωνάζοντας: «Πώς μπορείς να φύγεις; Δεν θα φύγεις και δεν θα εγκαταλείψεις ποτέ: Εσύ μόνο είσαι καλός! (…) Είσαι ένα σπαθί που δεν λυγίζει!».

Παράλληλα ο Σάιφ αλ Ισλάμ, ένας από τους γιους του Λίβυου ηγέτη, προέβλεψε σήμερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Λε Φιγκαρό ότι το λιβυκό καθεστώς θα ανακτήσει τον έλεγχο της χώρας «εντός δύο ημερών».

«Είναι αλήθεια ότι είναι λίγο ανάστατα τα πράγματα στο ανατολικό τμήμα της χώρας», δήλωσε προσθέτοντας ότι «μερικές εκατοντάδες άνθρωποι πέθαναν εκεί».