Τον έλεγχο μεγάλων περιοχών στα ανατολικά της Λιβύης φαίνεται να έχει χάσει ο Καντάφι, εμφανίζεται ωστόσο αποφασισμένος να καταπνίξει την εξέγερση με κάθε κόστος.

Να παραδώσουν τα όπλα τους και να δώσουν επ΄αμοιβή πληροφορίες για τους ηγέτες της εξέγερσης κάλεσε τους διαδηλωτές η Επιτροπή του Λιβυκού Λαού για τη Γενική Ασφάλεια.

«Όποιος παραδώσει το όπλο του και δείξει μεταμέλεια θα εξαιρεθεί από δικαστικές διώξεις. Η επιτροπή καλεί τους πολίτες να συνεργαστούν και να δώσουν πληροφορίες για τα πρόσωπα που ηγήθηκαν της νεολαίας, τούς προμήθευσαν με όπλα, χρήματα, τοξικές ουσίες και παραισθησιογόνα χάπια», αναφέρει η ανακοίνωση της επιτροπής, τάζοντας και αμοιβή σε όποιον συνεργαστεί.

Περίπου δέκα ημέρες μετά την έκρηξη της εξέγερσης στη Λιβύη η διεθνής κοινότητα εκφράζεται πλέον πιο ανοιχτά κατά της βίας σε βάρος των διαδηλωτών.  Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» και ζήτησε την ανάληψη διεθνούς δράσης ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε το λουτρό αίματος «σκανδαλώδες».

Την ελπίδα η εξουσία του Μουαμάρ Καντάφι σύντομα να τερματιστεί εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Αλέν Ζιπέ.