Τελικά οι Κινέζοι δεν αντιγράφουν μόνο επώνυμα προϊόντα, αλλά και ταινίες του Χόλιγουντ. Η κρατική κεντρική τηλεόραση της Κίνας (CCTV) προέβαλλε ένα βίντεο αερομαχίας, στο οποίο, όπως αναφερόταν στο ρεπορτάζ, αερομαχία μεταξύ ενός μαχητικού J-10 με άλλο τζετ.

Ωστόσο, όπως ισχυρίζονται δαιμόνιοι Κινέζοι bloggers, το βίντεο είναι «μαϊμού». Κατάληξαν σε αυτό το συμπέρασμα συγκρίνοντας τις εικόνες από το βίντεο της κρατικής τηλεόρασης με αποσπάσματα από την αμερικανική ταινία Top Gun.

Όπως ήταν φυσικό, η είδηση έκανε το γύρο του διαδικτύου και εκατοντάδες χρήστες του ίντερνετ έγραφαν μηνύματα που σίγουρα ντρόπιαζαν τον κινεζικό στρατό. Αν και η ιστοσελίδα της CCTV απέσυρε το σχετικό βίντεο, οι blogers πρόλαβαν να το αντιγράψουν.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η εφημερίδα Wall Street Journal, που έδειξε μάλιστα ένα βίντεο με τις δύο αερομαχίες σε αργή κίνηση και οι ομοιότητες είναι πολλές…

Η κινεζική τηλεόραση αποφεύγει συστηματικά να σχολιάσει το γεγονός. Αν πάντως επιβεβαιωθεί πως το βίντεο ήταν «μαϊμού», αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι Κινέζοι επιχειρούν κάτι τέτοιο. Ως γνωστόν, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, μερικά από τα άκρως εντυπωσιακά πυροτεχνήματα που θαυμάσαμε ήταν ψηφιακά.