Έκκληση για τήρηση των εξαγγελιών για μεταρρυθμίσεις απευθύνουν στο Χόσνι Μουμπάρακ οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ρωσίας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τις αιγυπτιακές αρχές «να εγγυηθούν την κοινωνική ειρήνη».
Από την πλευρά του ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε «σίγουρος» ότι οι αιγυπτιακές αρχές «θα πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπάρξει εγγύηση για την ασφάλεια των ρώσων πολιτών στην Αίγυπτο». Το υπουργείο δεν ζητά από τους Ρώσους πολίτες που βρίσκονται στην  Αίγυπτο να επιστρέψουν, αλλά τους συνιστά να μην αναμειχθούν στις ταραχές. Αργά σήμερα πάντως ανακοινώθηκε ότι θα αναχωρήσει για το Κάιρο ένα ρωσικό αεροσκάφος που θα μεταφέρει όσους ρώσους πολίτες επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Στη Γερμανία ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε σήμερα «τις αιγυπτιακές αρχές και τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας» να αποφύγουν την προσφυγή στη βία κατά των διαδηλωτών. Τα λόγια του κ.Μουμπάρακ πρέπει τώρα να ακολουθηθούν από πράξεις. Ανακοίνωσε πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Οι ανακοινώσεις του πρέπει να πραγματοποιηθούν τάχιστα με τρόπο συγκεκριμένο».

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι διαβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα του θα διατηρήσει καλές διπλωματικές σχέσεις και με τη νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου. «Η Ιταλία και ολόκληρη η Ευρώπη ελπίζουν ότι οι υποσχέσεις του κ. Μουμπάρακ για επέκταση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών θα υλοποιηθούν τις προσεχείς ώρες», τόνισε ο κ. Φρατίνι.

Το Ιράν ζήτησε από τις αιγυπτιακές αρχές να αποφύγουν τη βία κατά των διαδηλωτών και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους Αιγύπτιους.

Την υποστήριξή τους προς τον πρόεδρο Μουμπάρακ και τις αλλαγές που εξάγγειλε εξέφρασε μετά τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.