Ο Ομάρ Σουλεϊμάν, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και συνεργάτης του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ορκίστηκε αντιπρόεδρος της χώρας, μία θέση που δημιουργείται πρώτη φορά από το 1981

Η κίνηση αυτή υποδηλώνει για πρώτη φορά την πιθανή ύπαρξη ενός σχεδίου διαδοχή του Μουμπάρακ, αλλά και το γεγονός ότι ο γιος του αιγύπτιου προέδρου δεν είναι πιθανό να τον διαδεχθεί. Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι ο Μουμπάρακ, 82 ετών, δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο. Ο Σουλεϊμάν, 74 ετών, έχει παίξει ρόλο-κλειδί σε σημαντικά πολιτικά γεγονότα όπως η διαδικασία ειρήνευσης Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ο υπουργός Αεροπορίας στρατηγός Αχμαντ Σαφίκ διορίστηκε σήμερα νέος πρωθυπουργός της Αιγύπτου μετά από διάταγμα του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας. Ο Σαφίκ, που αντικαθιστά τον Αχμαντ Ναζίφ, θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου.

«Είναι σαν τον Μουμπάρακ, δεν υπάρχει αλλαγή», δήλωσε ένας διαδηλωτής στο Ρόιτερς.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν μπορεί απλώς «να ανακατεύει την τράπουλα και να μην αλλάζει χαρτιά».