Να επενδύσει και να καινοτομήσει για να σταθεί στο ύψος της πρόκλησης που θέτουν ανερχόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία κάλεσε τις ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα, στην ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους, σημειώνοντας πως η παγκόσμια οικονομική τάξη άλλαξε μέσα σε μια γενιά.

Ο Ομπάμα διατύπωσε φιλικές προς τους Ρεπουμπλικανούς προτάσεις που θα δείξουν κατά πόσον οι πολιτικοί αντίπαλοί του έχουν διάθεση για συμβιβασμό πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012.

Ο Δημοκρατικός Αμερικανός πρόεδρος υιοθέτησε αρκετές ιδέες που υποστηρίζονται από καιρό από τους Ρεπουμπλικανούς -τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, την απλούστευση του φορολογικού κώδικα- ενώ συμφώνησε με τους Ρεπουμπλικανούς στην ανάγκη να περιοριστούν οι δαπάνες και πρότεινε πενταετές πάγωμα σε ένα τμήμα των εγχώριων δαπανών, αν και απέχει πολύ από της μεγάλες περικοπές που έχουν ζητήσει οι Ρεπουμπλικανοί.

Ο Ομπάμα υπογράμμισε πως πολλοί Αμερικανοί θυμούνται την εποχή πριν από την παγκοσμιοποίηση που αρκούσε να εργάζεται κανείς σκληρά για να έχει ένα μισθό και αξιοπρεπή κοινωνικά πλεονεκτήματα. Όμως «ο κόσμος άλλαξε και για πολλούς η αλλαγή υπήρξε επώδυνη», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μπροστά στην άνοδο νέων βιομηχανικών δυνάμεων όπως η Ινδία και η Κίνα, ο Ομπάμα κάλεσε τους συμπατριώτες του να μην αποθαρρύνονται, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν την πιο ευημερούσα οικονομία του κόσμου.

Εξέφρασε την ευχή οι αντίπαλοί του, οι οποίοι έχουν πλέον την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και μια μειοψηφία που μπορεί να εμποδίζει την υιοθέτηση νομοσχεδίων στη Γερουσία, να αναλάβουν «την κοινή ευθύνη» της διακυβέρνησης. «Νέοι νόμοι δεν θα υιοθετηθούν παρά μόνο με την υποστήριξη Δημοκρατών και Ρεπουμπλικανών. Θα προχωρήσουμε μαζί ή δεν θα προχωρήσουμε καθόλου», προειδοποίησε.

Τη στιγμή που οι Ρεπουμπλικανοί έχουν δηλώσει αποφασισμένοι να μειώσουν δραστικά τις δαπάνες του ομοσπονδιακού κράτους, ο Ομπάμα επεδίωξε να τους κατευνάσει προτείνοντας το πάγωμα ενός μέρους των δημοσιονομικών δαπανών για πέντε χρόνια (πλην αυτών για την ασφάλεια και τα κοινωνικά επιδόματα), δηλαδή για δύο χρόνια επιπλέον απ’ ό,τι είχε προηγουμένως ανακοινώσει.

Όμως ο Αμερικανός πρόεδρος περιέλαβε στην ομιλία του πολιτικές θέσεις που είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσουν νέες συγκρούσεις με τους Ρεπουμπλικάνους. Επανέλαβε την αντίθεσή του στη μόνιμη επέκταση των φοροαπαλλαγών για τους πλουσιότερους Αμερικανούς, ζήτησε να γίνει άλλη μια προσπάθεια για να μεταρρυθμιστεί η νομοθεσία για τη μετανάστευση και προειδοποίησε εναντίον μεγάλων αλλαγών στη μεταρρύθμισή του στον τομέα της υγείας.