Χάρτη του παλαιστινιακού κράτους με προσωρινά σύνορα συνέταξε ο υπερεθνικιστής υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Ha’aretz.

Στην ουσία ο χάρτης «παγίωνε την παρούσα κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη με δευτερεύουσες αλλαγές» Σύμφωνα με τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο το 1993, που τους παραχωρούσαν αυτονομία, οι παλαιστίνιοι έχουν είτε πλήρως, είτε μερικώς τον έλεγχο του 40% και πλέον της Δυτικής Όχθης.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών που επικαλείται η εφημερίδα «μετά την ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους με προσωρινά σύνορα, θα ήταν δυνατή η επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και ίσως θα καταλήγαμε σε συμφωνίες για την παραχώρηση επιπλέον εδαφών στο παλαιστινιακό κράτος».

Θυμίζουμε ότι ο Αβίγκντορ Λίμπερμαν είναι ο ηγέτης του υπερεθνικιστικού κόμματος «Ισραήλ Μεϊτενού», του μεγαλύτερου εταίρου στο κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Λίμπερμαν βλέπει αρνητικά την παρούσα ειρηνευτική διαδικασία και έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι μία μόνιμη ειρηνευτική διαδικασία με τους παλαιστίνιους δεν μπορεί να υπάρξει επί του παρόντος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας πάντως ο Λίμπερμαν δεν έχει δείξει ακόμα τον χάρτη στον Νετανιάχου, παρότι τον έχει ενημερώσει σχετικώς.