Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει μία απειλή για την Ευρώπη και κατηγορώντας εκείνους, που προσπαθούν να εμβαθύνουν το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών στην Ευρώπη, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, την ώρα της παρουσίασης των συμπερασμάτων της διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της 16ης και 17ης Δεκεμβρίου 2010, απηύθυνε έκκληση για ενότητα και συνοχή, στις κυβερνήσεις των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε.

Επικεντρώνοντας την ομιλία του, στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα της απασχόλησης στην Ευρώπη, ο κ. Μπαρόζο υποστήριξε ότι, χρειαζόμαστε διαρθρωτικά ταμεία και μεταρρυθμίσεις και στον τομέα της απασχόλησης.

Διευκρίνισε ότι, η Κομισιόν δεν αμφισβητεί τα δικαιώματα των εργαζομένων ούτε θέτει σε αμφισβήτηση το θέμα των συλλογικών συμβάσεων αλλά τόνισε ότι, προκειμένου να βρουν εργασία οι άνεργοι, θα πρέπει να γίνει περισσότερο ελκυστική η αγορά εργασίας.

Οι αγορές, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, μας ζητούν ενισχυμένη διακυβέρνηση, με καλύτερο συντονισμό και σταθερότητα στην ευρωζώνη, γεγονός που ενδεχομένως να σημαίνει τη λήψη κι άλλων μέτρων εξυγίανσης των δημοσιονομικών, από τις χώρες μέλη της Ε.Ε.

Ήδη, συμπλήρωσε, προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι κυβερνήσεις της Ελλάδος, της Πορτογαλίας και της Ισπανία και οι Παπανδρέου, Θαπατέρο και Σώκρατες, είμαι βέβαιος, ότι αν χρειασθεί, θα πάνε ακόμη παραπέρα.

Κλείνοντας την παρέμβαση του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, υποστήριξε ότι, τώρα κινείται η ευρωπαϊκή οικονομία προς την σωστή κατεύθυνση, αναφέροντας ότι, προβλέπεται αύξηση του κοινοτικού ΑΕΠ κατά 2% το 2012 ενώ το έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί στο 6% την ίδια χρονιά.