Τα ρωσικά έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αναμένεται να διπλασιαστούν τον Απρίλιο σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, που υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δυτικές χώρες καθώς προσπαθούν να περιορίσουν τα έσοδα του Κρεμλίνου και να καταπνίξουν την στρατιωτική του δύναμη.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τη δυτική παγκόσμια κοινότητα να επιβάλει πολλαπλές κυρώσεις με στόχο τη μείωση των εσόδων της Ρωσίας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τα οποία αντιστοιχούν περίπου στο ένα τρίτο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της χώρας.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν επίσης περιορισμούς στις αγορές ρωσικού πετρελαίου, χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων και πλοίων, καθώς και ένα ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων ανά βαρέλι.

Η προβλεπόμενη άνοδος των εσόδων από το πετρέλαιο της Ρωσίας τον Απρίλιο είναι μεγαλύτερη σε ποσοστιαίους όρους από την αναμενόμενη αύξηση του 30% για ολόκληρο το 2024.

Σύμφωνα με το Reuters τα προβλεπόμενα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο της Ρωσίας τον Απρίλιο κυμαίνονται στα 1,292 τρισεκατομμύρια ρούβλια (14 δισεκατομμύρια δολάρια), από 648 δισεκατομμύρια ρούβλια τον Απρίλιο του 2023 και ελαφρώς χαμηλότερα από τα 1,308 τρισεκατομμύρια ρούβλια τον προηγούμενο μήνα.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας θα δημοσιεύσει τα δεδομένα για τον Απρίλιο στις αρχές Μαΐου. Οι υπολογισμοί του Reuters βασίζονται σε δεδομένα από πηγές της βιομηχανίας και σε επίσημα στατιστικά στοιχεία για την παραγωγή, την επεξεργασία και τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι κρίσιμα για την εμπορική οικονομία της Ρωσίας και για τη χρηματοδότηση αυτού που αυτή αποκαλεί «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Το προϋπολογισθέν έλλειμμα του ρωσικού προϋπολογισμού για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους μειώθηκε σε 607 δισεκατομμύρια ρούβλια, ή 0,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), υποστηριζόμενο από την ανάκαμψη στα έσοδα από την ενέργεια.

Για το σύνολο του έτους 2024, η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει ομοσπονδιακά έσοδα ύψους 11,5 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, μια αύξηση της τάξης του 30% σε σχέση με το 2023 και αντιστρέφοντας τη μείωση του 24% εκείνου του έτους λόγω της αδυναμίας των τιμών του πετρελαίου και των εξαγωγών φυσικού αερίου που πλήττονται από κυρώσεις.