Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές στη Ρωσία μετά από απειλή για διαρροή ραδιενέργειας, καθώς νερά σφοδρών πλημμυρών πλησιάζουν ένα ορυχείο που περιέχει περίπου 7.000 τόνους ουράνιου.

Το πρόβλημα ξεκίνησε μετά την απίστευτη νεροποντή που έπληξε το Κούργκαν και το Όρενμπουργκ στα Ουράλια, καθώς η στάθμη του νερού αυξήθηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα να υπερχειλίσει φράγμα της περιοχής.

Σύμφωνα με το Newsweek, οι αρχές απομάκρυναν χιλιάδες κατοίκους από τις οικίες τους λόγω των ορμητικών νερών και πλέον πρέπει να φροντίσουν να μη μολυνθούν οι ποταμοί, γιατί υπάρχουν πολλά σημεία εξόρυξης ουρανίου.

Πλημμύρες στη Ρωσία
Φωτογραφία από τις πλυμμυρισμένες περιοχές

Ο ρωσικός ερευνητικός ιστότοπος Agentstvo αναφέρει ότι η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά το ορυχείο Dobrovolnoye, γιατί περιέχει περίπου 7.077 τόνους ουράνιου με τιμή περιεκτικότητας που κυμαίνεται από 0,01% έως 0,05%.

Πλημμύρες στη Ρωσία

Ο Andrei Ozharovsky, εμπειρογνώμονας στο πρόγραμμα ασφάλειας ραδιενεργών αποβλήτων της Ρωσικής Κοινωνικο-Οικολογικής Ένωσης, δήλωσε ότι η διαρροή από το ορυχείο Dobrovolnoye θα οδηγήσει σε αύξηση της συγκέντρωσης αλάτων ουρανίου στον ποταμό Tobol, και αυτό μπορεί να μολύνει το πόσιμο νερό των κατοίκων.

Με βάση το δημοσίευμα, στην περιοχή πραγματοποιούνται συχνά εξορύξεις ουράνιου και περιβαλλοντολόγοι τονίζουν ότι πρέπει να σταματήσουν, επειδή είναι εύκολο να σημειωθεί διαρροή με καταστροφικά αποτελέσματα.