Έφυγε από τη ζωή ο Τέρι Άντερσον, που έμεινε επί επτά χρόνια όμηρος στον Λίβανο, καθώς είχε απαχθεί από μέλη της Χεζμπολάχ.

«Ποτέ δεν του άρεσε να τον αποκαλούν ήρωα. Ο Τέρι Άντερσον απεβίωσε χθες, σε ηλικία 76 ετών, στο σπίτι του στη λίμνη Γκρίνγουντ της Νέας Υόρκης. Ο αμερικανός δημοσιογράφος κρατούνταν όμηρος στον Λίβανο σχεδόν επί επτά χρόνια», αναφέρεται σε ανακοίνωση της οικογένειας του εκλιπόντα, την οποία μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Άντερσον ήταν ανταποκριτής του «Associated Press» για τη Μέση Ανατολή, όταν απήχθη από μέλη της Χεζμπολάχ το 1985, οπότε έλαβε χώρα η κρίση ομήρων στον Λίβανο.

Η κόρη του Άντερσον, μιλώντας στο CNN, είπε ότι τα τελευταία χρόνια ο πατέρας της είχε βρει τη γαλήνη μετά τη δοκιμασία που πέρασε.

«Ποτέ δεν του άρεσε να τον αποκαλούν “ήρωα”, αλλά όλοι επέμεναν να τον αποκαλούν έτσι», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι o Άντερσον εμφάνισε επιπλοκές ύστερα από μια επέμβαση στην καρδιά, στην οποία υποβλήθηκε πρόσφατα.

Τον άρπαξαν στον δρόμο και τον έβαλαν σε πορτ μπαγκάζ

Όλα ξεκίνησαν το 1985, όταν ο αμερικανός δημοσιογράφος κάλυπτε τον εμφύλιο πόλεμο στον Λίβανο. Κάποια μέρα τον άρπαξαν ένοπλοι από δρόμο της Βηρυτού και τον έβαλαν στο πορτ μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου, προκειμένου να τον μεταφέρουν σε άγνωστη τοποθεσία.

Στη συνέχεια, οι απαγωγείς τον μετέφεραν σε κελί στο έδαφος του Λιβάνου, φορώντας του αλυσίδες στα χέρια, ενώ του είχαν καλύψει και τα μάτια, ώστε να προφυλάξουν τα χαρακτηριστικά τους.

Η περιπέτειά του ολοκληρώθηκε το 1991 μετά το τέλος του πολέμου.

Ο ίδιος είχε πει ότι αυτό που τον κράτησε ζωντανό όλα αυτά τα χρόνια ήταν οι σύντροφοί του.

«Ήμουν αρκετά τυχερός, ώστε να έχω και άλλους ανθρώπους μαζί μου το μεγαλύτερο μέρος αυτής της περιόδου. Η πίστη μου, το πείσμα μου, υποθέτω ότι έπαιξαν ρόλο. Και κάνεις απλά αυτό που πρέπει να κάνεις. Ξυπνάς κάθε μέρα και μαζεύεις την ενέργεια από κάπου, ακόμα και όταν νομίζεις ότι δεν την έχεις, κι έτσι περνάει η μέρα. Και το ίδιο κάνεις μέρα με τη μέρα», είχε δηλώσει μετά την απελευθέρωσή του.

Ο δημοσιογράφος απήχθη ως πράξη αντιποίνων για τη χρήση αμερικανικών όπλων και τη βοήθεια του Ισραήλ στα χτυπήματα του 1982–1983 εναντίον μουσουλμάνων στον Λίβανο.

Μετά την αποφυλάκισή του, o Άντερσον δίδαξε δημοσιογραφία σε κολέγια των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του «Κολούμπια» στη Νέα Υόρκη, προτού συνταξιοδοτηθεί το 2015.