Ο γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊμάιερ αρχίζει σήμερα τριήμερη επίσκεψη στην Τουρκία, όπου σχεδιάζει να συναντηθεί με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, πριν συναντήσει μεθαύριο, Τετάρτη, στην Άγκυρα τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ιμάμογλου θεωρείται η ελπίδα της αντιπολίτευσης και πιθανός μελλοντικός υποψήφιος για την προεδρία. Ο Σταϊνμάιερ πρόκειται να συναντηθεί μαζί του λίγο μετά την άφιξή του σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Σταϊνμάιερ σχεδιάζει να τιμήσει τα επιτεύγματα των πολλών Τούρκων που έφθασαν στη Γερμανία τα χρόνια του 1960 ως «γκασταρμπάιτερ», «φιλοξενούμενοι εργάτες». Συνέβαλαν σημαντικά στην οικονομική ανοικοδόμηση και την επιτυχία της χώρας.

Το 1961, οι κυβερνήσεις στη Βόννη – την τότε πρωτεύουσα της Δυτικής Γερμανίας – και στην Άγκυρα υπέγραψαν μια συμφωνία στρατολόγησης εργατών. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, περίπου 876.000 άνθρωποι έφθασαν στη Γερμανία από την Τουρκία στη βάση αυτής της συμφωνίας.

Σήμερα σχεδόν 3 εκατομμύρια άνθρωποι με τουρκικό υπόβαθρο ζουν στη Γερμανία. «Οι ιστορίες τους είναι μέρος της ταυτότητας της χώρας μας», δήλωσε ο Σταϊνμάιερ πριν από την επίσκεψη.

Η τριήμερη επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας είναι προγραμματισμένη να αρχίσει από τον ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό Σιρκετζί της Κωνσταντινούπολης, όπου σχεδιάζει να εκφωνήσει ομιλία. Πολλοί Τούρκοι είχαν αναχωρήσει από εκεί με προορισμό τη Γερμανία.

Ο Σταϊνμάιερ θέλει επίσης να επισκεφθεί την περιοχή που επλήγη από το σεισμό το Φεβρουάριο 2023, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 53.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τα τουρκικά στοιχεία. Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης στη γειτονική Συρία.