Η ουκρανική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε ένα από τα βομβαρδιστικά Tupolev Tu-22M Backfire της ρωσικής αεροπορίας την Παρασκευή.

Εάν η κατάρριψη επιβεβαιωθεί, θα είναι η δεύτερη ή η τρίτη απώλεια ενός Tu-22M από τότε που η Ρωσία διεύρυνε τον πόλεμο στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και η πρώτη εναέρια απώλεια

Η κατάρριψη θα υπογραμμίσει τη διαρκή ικανότητα της Ουκρανίας να στοχεύει τα μεγαλύτερα και πιο ισχυρά ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα, παρόλο που η ουκρανική αεροπορική άμυνα παλεύει με απελπιστικά λιγοστές προμήθειες ενάντια στους πιο σύγχρονους πυραύλων των Ρώσων, σχολιάζει το «Forbes».

Το Tu-22M μήκους 139 ποδιών είναι ένα σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου που κάποτε απειλούσε αεροπλανοφόρα του Ναυτικού των ΗΠΑ στον ανοιχτό ωκεανό. Σήμερα φέρουν πυραύλους Κρουζ και σύμφωνα με τους Ουκρανούς πρόκειται για ένα τρομοκρατικό όπλο.

Η ρωσική αεροπορία με 60 περίπου Tu-22M εκτοξεύει τακτικά τους πυραύλους της σε πόλεις της Ουκρανίας, τραυματίζοντας και σκοτώνοντας πολίτες που βρίσκονται συχνά στα κρεβάτια τους κατά τη διάρκεια των νυχτερινών επιδρομών.

Το Tu-22M που κατέστρεψαν οι Ουκρανοί το πρωί της Παρασκευής χτυπήθηκε στον αέρα.

«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη επιτυχημένη καταστροφή στρατηγικού βομβαρδιστικού στον αέρα κατά τη διάρκεια αποστολής μάχης κατά τη διάρκεια της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε η υπηρεσία πληροφοριών του Κιέβου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν το υπερηχητικό Tu-22M καθώς πετούσε πάνω από τη νότια Ρωσία μετά την εκτόξευση των πυραύλων κρουζ.

Αυτοί οι πύραυλοι, σύμφωνα με πληροφορίες, έπληξαν την πόλη Ντνίπρο και σκότωσαν τουλάχιστον δύο ανθρώπους.

Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποίησε το ίδιο όπλο για να χτυπήσει το βομβαρδιστικό, κάτι που χρησιμοποίησε επίσης για να καταρρίψει και ένα αεροπλάνο ραντάρ Beriev A-50 της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στις 23 Φεβρουαρίου.

Το «πληγωμένο» αεροπλάνο τελικά έπεσε στο έδαφος και τυλίχθηκε στις φλόγες κοντά στη ρωσική πόλη Σταυρούπολη, 300 μίλια από την πρώτη γραμμή του πολέμου στην Ουκρανία. Δεν είναι σαφές εάν το τετραμελές πλήρωμα εκτινάχθηκε εγκαίρως.