Σε περίπτωση που κάποιος ναυαγήσει σε ένα νησί στη μέση του πουθενά, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εντοπισμού του, αρκεί να εφαρμόσει τρεις τρόπους που μοιάζουν βγαλμένοι από ταινία, αλλά λειτουργούν με βάση τους ειδικούς.

Ο Cat Bigney, σύμβουλος επιβίωσης και εκπαιδευτής στο Boulder Outdoor Survival School, μίλησε στο Business Insider με αφορμή τους τρεις ναυαγούς που διασώθηκαν πρόσφατα από το νησί Πίκελοτ, καθώς έγραψαν «βοήθεια» στην αμμώδη παραλία με φύλλα φοίνικα.

Σύμφωνα με τον κ.Bigney το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ένας ναυαγός, είναι να ανάψει φωτιά και ιδανικά να δημιουργήσει τρεις τεράστιες πύρινες εστίες. Όσο μεγαλύτερη η φωτιά, τόσο θα υπάρξει περισσότερος καπνός που μπορεί να γίνει αντιληπτός από χιλιόμετρα μακριά.

Φωτογραφία με τη λέξη «βοήθεια» που έγραψαν οι ναυαγοί στο νησί Πίκελοτ

Πέρα από τις φωτιές, ο δεύτερος τρόπος είναι να γράψει κάποιος στο έδαφος τη λέξη «SOS» ή «βοήθεια», όπως έκαναν και οι ναυαγοί του Πίκελοτ. Όμως, χρειάζεται προσοχή στα υλικά που θα χρησιμοποιούν για τα γράμματα, καθώς πρέπει να κάνουν αντίθεση με το έδαφος, ώστε να είναι ορατά.

Ο τρίτος τρόπος αφορά τη λέξη που πρέπει να γράψουν οι ναυαγοί, καθώς το «βοήθεια» δεν λειτουργεί πάντα -κι ας γίνεται αντιληπτό σε όλες τις λέξεις το αγγλικό «help»- ή κάτι παρόμοιο δεν μπορεί να διαβαστεί ανάποδα.

«Το καλύτερο μήνυμα που μπορείτε να γράψετε είναι “SOS”. Όχι μόνο χρειάζονται λιγότερα υλικά για γράμματα, αλλά διαβάζεται και ανάποδα, οπότε γίνεται αμέσως αντιληπτό», είπε ο σύμβουλος επιβίωσης Cat Bigney.