Σχεδόν 117.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν εξαιτίας των πλημμυρών στο Καζακστάν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων της χώρας αυτής της Κεντρικής Ασίας. Την ίδια ώρα, περίπου 16.000 άνθρωποι έχουν ήδη επιστρέψει στα σπίτια τους, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, καθώς σε κάποιες περιοχές τα νερά υποχώρησαν.

Ωστόσο, η επιχείρηση εκκένωσης συνεχίστηκε στις περιφέρειες του Βόρειου Καζακστάν, του Ακτομπέ και του Δυτικού Καζακστάν, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Περισσότερα από 2.000 σπίτια πλημμύρισαν χθες στη βορειότερη περιφέρεια της χώρας, σύμφωνα με τις αρχές, ενώ στα σύνορα με τη Ρωσία, οι αρχές στις περιφέρειες Κουργκάν και Τιουμέν απομακρύνουν τους κατοίκους λόγω της κατάστασης.

Τα επίπεδα των υδάτων σε ποταμούς που βρίσκονται σε τμήματα των Ουραλίων στη Ρωσία και σε περιφέρειες της νοτιοδυτικής Σιβηρίας, καθώς και σε παρακείμενες περιοχές του Καζακστάν, αυξάνονται ραγδαία, λένε αξιωματούχοι.

Χθες Τρίτη, ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ μετέβη στο Πετροπαβλόσκ, όπου ο τοπικός κυβερνήτης Γκαουέζ Νουρμουκαμπέτοφ τον ενημέρωσε ότι 10.345 άνθρωποι στην περιοχή απομακρύνθηκαν καθώς τμήματα της πόλης παραμένουν κάτω από το νερό, ανακοίνωσε η προεδρία.

«Διερχόμαστε δύσκολες περιόδους. Πρόκειται για μια καταστροφή σε εθνική κλίμακα. Νομίζω ότι οι επόμενες δέκα ημέρες θα είναι κρίσιμες, αλλά ήδη λαμβάνουμε μέτρα για να ανοικοδομήσουμε τη χώρα και να αντιμετωπίσουμε τα επακόλουθα της καταστροφής», είπε ο Τοκάγιεφ σε συνάντηση που είχε με τους πληγέντες.