Το υπουργείο Εξωτερικών της Πορτογαλίας κάλεσε την Τρίτη τον πρεσβευτή του Ιράν να καταδικάσει την επίθεση της Τεχεράνης κατά του Ισραήλ και να απαιτήσει την άμεση απελευθέρωση του υπό πορτογαλική σημαία πλοίου MSC Aries, το οποίο κατασχέθηκε από το Ιράν το Σάββατο (13/4).

Το υπουργείο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «θα περιμένει τα αποτελέσματα αυτού του επίσημου μέτρου και θα αξιολογήσει τυχόν πρόσθετα βήματα, ανάλογα με αυτά».

H Πορτογαλία ζήτησε την απελευθέρωση του πληρώματος «καθώς οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής δεν έχουν θεωρηθεί συνεπείς» και προέτρεψε σε αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Σημειώνεται ότι η Τεχεράνη δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν κατέλαβαν το φορτηγό πλοίο – που φέρεται να συνδέεται με το Ισραήλ – στα Στενά του Ορμούζ για «παραβίαση των ναυτικών νόμων».

Η MSC, η οποία διαχειρίζεται το Aries, ανέφερε ότι συνεργάζεται «με τις αρμόδιες αρχές» για την ασφαλή επιστροφή του πλοίου και την ευημερία του 25μελούς πληρώματός του. Η MSC μισθώνει το Aries από την Gortal Shipping, θυγατρική της Zodiac Maritime. Η Zodiac ανήκει εν μέρει στον ισραηλινό επιχειρηματία Eyal Ofer.