Η Ουάσινγκτον θα εκδώσει νέες κυρώσεις κατά του Ιράν «τις επόμενες ημέρες», μετά την πρωτοφανή επίθεσή του στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν όπως μεταδίδει το «BBC».

Η Γέλεν δήλωσε ότι οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν «παραμένουν ένας πιθανός τομέας» προς εξέταση, προσθέτοντας ότι οι ενέργειες του Ιράν απειλούν τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.

«Από την επίθεση αυτού του Σαββατοκύριακου αλλά και τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, οι ενέργειες του Ιράν απειλούν τη σταθερότητα της περιοχής και θα μπορούσαν να προκαλέσουν οικονομικές επιπτώσεις», προειδοποίησε η ίδια.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσει την εξουσία του για να επιβάλλει κυρώσεις και θα συνεργαστεί με τους συμμάχους για να «συνεχίσει να διαταράσσει την κακόβουλη και αποσταθεροποιητική δραστηριότητα του ιρανικού καθεστώτος».

Το Ιράν έχει υποστεί κύματα κυρώσεων στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων νέων κυρώσεων από την κυβέρνηση Μπάιντεν τον Οκτώβριο. Αυτές είχαν σχεδιαστεί με σκοπό να αποτρέψουν την Τεχεράνη από την πώληση ή την απόκτηση εξαρτημάτων ή τεχνολογίας που σχετίζονται με βαλλιστικούς πυραύλους ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη μετά τη λήξη ενός παρόμοιου μέτρου από τα Ηνωμένα Έθνη.