Μετά από προσπάθειες μισού αιώνα, και σύμφωνα με το IFLScience οι Αρχές έφτασαν στο «σπάσιμο» του κώδικα, με το μήνυμα του serial killer Zodiac να αναφέρει «Ελπίζω να διασκεδάζετε πολύ προσπαθώντας να με πιάσετε. Δεν ήμουν εγώ στην τηλεοπτική εκπομπή. Κάτι που αναδεικνύει ένα θέμα για εμένα. Δεν φοβάμαι τον θάλαμο αερίων. Γιατί θα με στείλει στον παράδεισο πολύ νωρίτερα. Γιατί τώρα έχω αρκετούς σκλάβους να δουλέψουν για μένα. Εκεί που όλοι οι άλλοι δεν έχουν τίποτα όταν φτάνουν στον παράδεισο. Φοβούνται λοιπόν τον θάνατο. Δεν φοβάμαι γιατί ξέρω ότι η νέα μου ζωή είναι εκεί. Η ζωή θα είναι εύκολη στον παραδεισένιο θάνατο».

Το μήνυμα του δολοφόνου είχε μπερδέψει τους ειδικούς για δεκαετίες πριν η τύχη και μια ομάδα κρυπτογράφων που ασχολήθηκε με την ανάλυση του σημειώματος, φτάσει στη λύση του.

Τι ξέρουμε για τον Zodiac

Σε περίπτωση που είναι η πρώτη φορά που ακούτε το όνομα του θρυλικού δολοφόνου – και δεν έχετε παρακολουθήσει την ομώνυμη ταινία – ορίστε ποιες πληροφορίες είναι γνωστές για τον αινιγματικό serial killer και τη δράση του.

O Zodiac ήταν ένας κατά συρροήν δολοφόνος, που έδρασε στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Καλιφόρνια, από το 1965 έως το 1975 περίπου, και του οποίου η ταυτότητα δεν αποκαλύφθηκε ποτέ, αφού ποτέ δεν συνελήφθη.

Το ψευδώνυμό του προέκυψε από τον ίδιο, που υπέγραφε με αυτό τις παράξενες επιστολές του προς τα ΜΜΕ.

Ανάμεσα στα γράμματά του περιλαμβάνονταν και τέσσερα κρυπτογραφημένα μηνύματα, εκ των οποίων μόνο τα δύο θεωρούνται οριστικά λυμένα – με τα άλλα δύο να έχουν απασχολήσει χιλιάδες άτομα σε όλο τον κόσμο.

Είναι βέβαιο ότι έχει διαπράξει πέντε δολοφονίες, όμως ο ίδιος καυχιόταν ότι είχε συνολικά 37 θύματα.

Οι αρχές έχουν ερευνήσει και ανακρίνει κατά καιρούς πολλαπλούς υπόπτους, όμως δεν υπήρξαν ποτέ αρκετά στοιχεία για να οδηγηθούν σε σύλληψη.


Μέχρι και σήμερα υπάρχουν πολιτείες που θεωρούν «ανοιχτή» την υπόθεσή του (δηλαδή, εξακολουθούν να ψάχνουν ενεργά), ενώ για εκείνον έχουν γραφτεί ολόκληρα βιβλία και έχουν γυριστεί ταινίες και ντοκιμαντέρ.

Ανάμεσα στους υπόπτους ανήκει ο Άρθουρ Λι Άλεν, ο οποίος είχε ανακριθεί πολλές φορές, ενώ πέθανε από καρδιακή προσβολή το 1992. Ωστόσο το DNA του δεν αντιστοιχεί με εκείνο που έχει βρεθεί σε διάφορους τόπους εγκλήματος, ενώ ούτε ο γραφικός του χαρακτήρας έμοιαζε με εκείνον του δολοφόνου. Ταυτόχρονα, τα χαρακτηριστικά του δεν αντιστοιχούσαν στο μοναδικό σκίτσο του Zodiac που έχουν στα χέρια τους οι αρχές.

Ωστόσο, καθώς αρκετές μαρτυρίες τον ενοχοποιούσαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τόσο ο Ρόμπερτ Γκρέισμιθ, ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς για το θέμα, όσο και ο Ντέιβιντ Φίντσερ, σκηνοθέτης της εξαιρετικής ταινίας «Zodiac» είδαν στο πρόσωπό του τον κατά συρροήν δολοφόνο.

Ανάμεσα στα θύματα του Zodiac συγκαταλέγονται δύο νεαρά ζευγάρια που βρέθηκαν νεκρά μέσα στα αυτοκίνητά τους, με ένα χρόνο απόσταση μεταξύ τους (1968 και 1969), σε απομονωμένες τοποθεσίες όπου είχαν μεταβεί για να ερωτοτροπήσουν. Από το δεύτερο ζευγάρι, ο άνδρας, Μάικλ Μεζό, επιβίωσε και έδωσε την πρώτη περιγραφή του Zodiac που οδήγησε και στη δημιουργία του σκίτσου του.

Σύμφωνα με τον Μεζό πρόκειται για έναν λευκό άνδρα, κανονικού αναστήματος και βάρους 90 έως 100 κιλών, με κοντά, ανοιχτόχρωμα και σγουρά μαλλιά.