Πρωτοφανή χαρακτήρισε ο o υποπτέραρχος εν αποστρατεία, Iωάννης Βαμβάκος, την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, τονίζοντας πως ήταν μια επίθεση μεταξύ χωρών που δεν συνορεύουν, δεν γειτνιάζουν, όπως η Ρωσία και η Ουκρανία. Παράλληλα, μίλησε για πολλές «πρωτοτυπίες» στην επίθεση του αλλά και στην απάντηση αναχαίτισης που δόθηκε με συντονισμό ισραηλινών, αμερικανικών και άλλων δυνάμεων.

Ο ίδιος περιέγραψε ως εξαιρετικά δύσκολο το συντονισμό ετερόκλητων δυνάμεων με την επίβλεψη των Αμερικανών, των Ισραηλινών και των Ιορδανών «που κατέρριψαν αρκετούς βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν».

«Μία δέσμη ξεκίνησε από την Υεμένη και κινήθηκε παράλληλα με τις δυτικές ακτές της Σαουδικής Αραβίας εντός του εναέριου χώρου. Αποκρούστηκε κατά μεγάλο ποσοστό από τους Αμερικανούς, από τα συστήματα των πλοίων που είναι στην Ερυθρά Θάλασσα. Η μεγαλύτερη δέσμη ξεκίνησε από διάφορα σημεία στο Ιράν, περίπου από τη μέση και βόρεια από το κέντρο και από νότια και κατευθύνθηκαν με βαλλιστικές τροχιές προς το Ισραήλ. Από το δυτικότερο σημείο μέχρι το Ισραήλ, είναι περίπου 650 ναυτικά μίλια, δηλαδή 200 χιλιόμετρα κάτω από τη μέση, από τη μέση είναι 1.500 – 1.600 χιλιόμετρα.

Είναι η πρώτη επίθεση σε τόσο μεγάλη απόσταση που συμπεριλαμβάνει τον εναέριο χώρο και του Ιράκ και της Ιορδανίας ενώ συμμαχικές δυνάμεις, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μεγάλη Βρετανία, από το Ακρωτήρι της Κύπρου, από τη Γαλλία, συντονίστηκαν και κατέρριψαν αρκετούς ιρανικούς πυραύλους», είπε ο υποπτέραρχος σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ.

Τα Rafale κάλυπταν την αεράμυνα πάνω από το Ισραήλ, ενώ ισραηλινά αεροσκάφη, σε συντονισμό με την Ιορδανία, τους Αμερικανούς και τους Άγγλους έστησαν περίμετρο και κατέρριπταν βόρεια και ανατολικά ό,τι ερχόταν», πρόσθεσε ο Ιωάννης Βαμβάκος μιλώντας και για την πρώτη φορά από το ισραηλινό σύστημα Αrrow 3.

«Το απευκταίο»

Ο αμερικανός πρόεδρος και όλοι οι Ευρωπαίοι τόνισαν ότι είμαστε μαζί με το Ισραήλ στην άμυνα, αλλά δε συμφωνούμε στην επίθεση. Το Ισραήλ, το οποίο έχει πανίσχυρη πολεμική αεροπορία, σε αντίθεση με το Ιράν, στη χειρότερη απευκταία περίπτωση, θα χτυπήσει επιλεγμένους στόχους στο Ιράν, στρατηγικούς στρατιωτικούς στόχους.

Θα χτυπήσει κάποια επιλεγμένα αεροδρόμια, εγκαταστάσεις υποδομής κι εκεί που παράγονται drones και πύραυλοι, αλλά μόνο με τη συνδρομή των Αμερικανών με συγκεκριμένα οπλικά συστήματα θα μπορούσε να πλήξει και τα υπόγεια καταφύγια του Ιράν, είπε ο υποπτέραρχος.

Το Ιράν έχει πολύ μεγάλο οπλοστάσιο

«Έχει 3.000 περίπου βαλλιστικούς πυραύλους κρουζ διαφόρων κατηγοριών που βρίσκονται καλά προφυλαγμένοι στο κεντρικό Ιράν και γεωγραφικά είναι ακριβώς το αντίθετο από το Ισραήλ, αφού έχει βουνά, ερήμους, μεγάλο βάθος και μεγάλο πληθυσμό.

Είναι απόρθητο σε μια εισβολή, όπως είχε πει ο αμερικανός πρώην επιτελάρχης Κόλιν Πάουελ δηλώνοντας ότι “μπορούμε να κάνουμε πόλεμο σε έρημο, αλλά όχι σε βουνά”», υπενθύμισε ο Ιωάννης Βαμβάκος.