Οι τουρκικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση 89 ανθρώπους σε όλη τη χώρα επειδή συμμετείχαν σε διαδηλώσεις για τις οποίες δεν είχε δοθεί άδεια, έγραψε σήμερα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια.

Οι διαμαρτυρίες στη νοτιοανατολική Τουρκία και στην επαρχία της Σμύρνης ακολούθησαν την απόφαση της εκλογικής αρχής να εμποδίσει τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο του φιλοκουρδικού Κόμματος Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (DEM) να αναλάβει τα καθήκοντά του στη νοτιοανατολική πόλη Βαν.

Το κόμμα DEM ανακοίνωσε πως ο υποψήφιός του για τη δημαρχία Αμπντουλάχ Ζεϊντάν, ο οποίος εξελέγη δήμαρχος στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής με περίπου το 55% των ψήφων, αποκλείσθηκε από τη δημαρχία. Το κόμμα έχει προσφύγει κατά της σχετικής απόφασης των τουρκικών αρχών.

Ως δήμαρχος πρόκειται να διοριστεί όχι ο Ζεϊντάν, αλλά ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ήρθε δεύτερος με περίπου 27% των ψήφων. Το κύριο αντιπολιτευόμενο κεντροαριστερό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το οποίο ήρθε πρώτο στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής καταφέροντας ιστορικό πλήγμα στο AKP του Ερντογάν, καταδίκασε τη σχετική απόφαση και ζήτησε την ανάκλησή της.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η τουρκική εκλογική αρχή ισχυρίζεται πως ο Ζεϊντάν έχει ποινικό μητρώο και δεν θα έπρεπε να είναι υποψήφιος.

Το κόμμα του Ζεϊντάν ανακοίνωσε πως ενημερώθηκε για την απόφαση μόνο μετά την ψηφοφορία της Κυριακής.

Το επεισόδιο θυμίζει τις μαζικές αποπομπές φιλοκούρδων τοπικών αιρετών αξιωματούχων το 2019. Το φιλοκουρδικό κόμμα, που έφερε τότε την ονομασία HDP, είχε κερδίσει 65 δημαρχίες στις δημοτικές εκλογές του 2019, ωστόσο η κυβέρνηση είχε αποπέμψει τους περισσότερους από τους δημάρχους αυτούς κατηγορώντας τους για σχέσεις με την τρομοκρατία.