Σαν βόμβα έσκασε το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη για το deal ύψους 10,6 δισ. ευρώ με την Ουγγαρία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πάει στα δικαστήρια την Κομισιόν, μετά την απόφαση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να «ξεπαγώσει» ευρωπαϊκά κονδύλια προς τη Βουδαπέστη, τα οποία δεν δίνονταν στη χώρα λόγω διαφθοράς και εξαιτίας της ανησυχίας για το κράτος δικαίου.

Η απόφαση να ξεκλειδώσει τελικά το ποσό πάρθηκε λόγω της πίεσης που δεχόταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, για να άρει ο Όρμπαν το βέτο για τη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το «Politico», η επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε τη Δευτέρα σχεδόν ομόφωνα -16 μέλη υπέρ, ένα κατά και καμία αποχή- να προσφύγει η Επιτροπή στο δικαστήριο για παραβίαση της υποχρέωσής της να προστατεύει τα χρήματα των φορολογουμένων από κατάχρηση.

Η απόφαση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, να «ξεπαγώσει» τα κεφάλαια αντιμετωπίστηκε με αντιδράσεις από τους ευρωβουλευτές, οι οποίοι την κατηγόρησαν ευθέως για τη στάση της να υποκύψει τελικά στον εκβιασμό του Όρμπαν.

«Πιστεύουμε πως έχουμε μια ισχυρή υπόθεση, καθώς η Κομισιόν ακύρωσε τον εαυτό της στο εάν η Ουγγαρία σέβεται το κράτος δικαίου», δηλώνει ο ευρωβουλευτής, Ντάνιελ Φρόιντ, προσθέτοντας ότι «το δικαστήριο της ΕΕ πάντα στήριζε την ανεξαρτησία των δικαστηρίων». Η κίνηση της επιτροπής έχει σχεδιαστεί ως «ένα σημάδι προς τον πρόεδρο της Επιτροπής ότι το κράτος δικαίου δεν μπορεί να ανταλλάσσεται με συμφωνίες με τον Όρμπαν», είπε ο Φρόιντ.

Οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής αναμένεται να συναντηθούν την Πέμπτη (14/3) για να ανάψουν το τελευταίο «πράσινο φως» στην πρόεδρο του σώματος, Ρομπέρτα Μέτσολα, προκειμένου να προσφύγει η Επιτροπή στο δικαστήριο πριν από την προθεσμία της 25ης Μαρτίου. Μαζί με τους ηγέτες του S&D, των Πρασίνων, της Αριστεράς και των Φιλελευθέρων, ο αρχηγός του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, θα ψηφίσει υπέρ της κίνησης, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι.

Τα επόμενα βήματα αναμένεται να λάβουν χώρα στη συνάντηση των προέδρων των κομμάτων, οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως» στη Ρομπέρτα Μέτσολα, προκειμένου να πάει την Κομισιόν στα δικαστήρια έως τις 25 Μαρτίου. 

Αξιωματούχοι λένε στο «Politico» ότι μαζί με τους ηγέτες των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων, της Αριστεράς και των Φιλελεύθερων υπέρ αναμένεται να ψηφίσει και ο Μάνφρεντ Βέμπερ.