Ένα 15χρονο αγόρι με αυτισμό πυροβολήθηκε από τον αναπληρωτή σερίφη της Καλιφόρνιας, αφού του επιτέθηκε με ένα εργαλείο κηπουρικής με μακριές λεπίδες, όπως φαίνεται σε πλάνα από το βίντεο της προσαρμοσμένης στη στολή του ένστολου κάμερας.

Ο πυροβολισμός αναφέρθηκε πριν από τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου, αφού το Τμήμα του Σερίφη της κομητείας San Bernardino έλαβε μια κλήση στο 911 σχετικά με μια αναστάτωση σε σπίτι, που βρίσκεται στην κοιλάδα της Apple, δήλωσαν οι Αρχές. Ο καλών ανέφερε ότι ο 15χρονος Ryan Gainer επιτέθηκε στην αδερφή του και έσπασε τζάμια και πόρτες στο σπίτι της οικογένειας.

Ο σερίφης με το που πήγε στην οικία ήρθε αντιμέτωπος με τον έφηβο, ο οποίος περιγράφεται ως οπλισμένος με ένα εργαλείο κήπου «με αιχμηρό άκρο λεπίδας».

Το βίντεο της κάμερας δείχνει τον Ryan Gainer, ντυμένο με γαλαζοπράσινη φόρμα, να βγαίνει από το σπίτι κρατώντας το εργαλείο και στα δύο χέρια και να κυνηγάει τον σερίφη, ο οποίος στρέφει σε αυτόν το όπλο του. «Κάνε πίσω! Κάνε πίσω, αλλιώς θα σε πυροβολήσω!», φωνάζει ο σερίφης.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι «ο σερίφης υποχώρησε και ο Gainer τον κυνήγησε σε μια προσπάθεια να του επιτεθεί με τη λεπίδα του εργαλείου». Το τμήμα του σερίφη τόνισε ότι το αγόρι επιτέθηκε στον σερίφη «χωρίς πρόκληση». Αφού ο Gainer φέρεται να αγνόησε τις εντολές του, ο σερίφης άνοιξε πυρ και πυροβόλησε τον έφηβο. Του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο, αλλά υπέκυψε στα τραύματά του. Αρκετοί γείτονες είπαν στο «Victorville Daily Press» ότι ο Gainer ήταν αυτιστικός και πολύ γνωστός στην κοινότητα. Το τμήμα του σερίφη συνεχίζει την έρευνα για τον πυροβολισμό.

«Το πλαίσιο της κοινωνικής προστασίας για όσους αντιμετωπίζουν ψυχικές ασθένειες πρέπει να ενισχυθεί», παραδέχτηκε ο σερίφης Σάνον Ντίκους σε δήλωσή του. «Οι αστυνομικοί μας χειρίζονται καθημερινά εξαιρετικά δύσκολες κλήσεις. Οι περισσότερες από αυτές δεν καταλήγουν σε βία. Ωστόσο, κατέληξε σε τραγωδία για τον Ryan, την οικογένειά του και τις Αρχές».

Ο σερίφης υπερασπίστηκε τις ενέργειες του αναπληρωτή, αλλά χαρακτήρισε την απόφαση να ανοίξει πυρ «απαίσια από άποψη ανθρωπιάς», μεταδίδει η New York Post.

«Τα ταχέως εξελισσόμενα βίαια περιστατικά είναι από τα πιο δύσκολα, που απαιτούν αποφάσεις σε κλάσματα δευτερολέπτου», πρόσθεσε. «Είμαι δίπλα τόσο στην οικογένεια του Ryan όσο και στους αναπληρωτές μου που θα αγωνίζονται με αυτά για όλη τους τη ζωή».