Ο Έλον Μασκ μήνυσε την OpenAI δημιουργό του ChatGPT και τον διευθύνοντα σύμβουλό της Σαμ Άλτμαν, κατηγορώντας τον ότι εγκατέλειψε την αρχική αποστολή – να αναπτύξει τεχνητή νοημοσύνη προς όφελος της ανθρωπότητας – και όχι για το κέρδος.

Η μήνυση που κατατέθηκε την Πέμπτη στο Σαν Φρανσίσκο φέρνει τον δισεκατομμυριούχο σε αντιπαράθεση με την startup που συνίδρυσε και αποτελεί πλέον το πρόσωπο της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, εν μέρει λόγω της χρηματοδότησης δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Microsoft.

Ο Μασκ, όπως αναφέρει το Reuters, κάνει λόγο για παραβίαση συμβολαίου, λέγοντας ότι ο Άλτμαν και ο συνιδρυτής Γκρεγκ Μπρόκμαν τον προσέγγισαν αρχικά για να φτιάξουν μια μη κερδοσκοπική εταιρεία ανοιχτού κώδικα, αλλά η startup που ιδρύθηκε το 2015 επικεντρώνεται πλέον στο να βγάλει χρήματα.

Ζήτησε δικαστική απόφαση με την οποία θα ζητούσε από την OpenAI να διαθέσει την έρευνα και την τεχνολογία της στο κοινό και να την εμποδίσει να χρησιμοποιήσει τα περιουσιακά της στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του πιο προηγμένου μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης GPT-4, για οικονομικά οφέλη της Microsoft ή οποιουδήποτε ατόμου.

Ο Μασκ, ο οποίος διευθύνει την Tesla, όπως και την εταιρεία κατασκευής πυραύλων SpaceX και αγόρασε το Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων τον Οκτώβριο του 2022, έχει επανειλημμένα ζητήσει τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης.

Αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI το 2018 και συχνά επικρίνει τους δεσμούς της Microsoft με την startup. Υπενθυμίζεται ότι ο Σαμ Άλτμαν απολύθηκε από το πρώην διοικητικό συμβούλιο της OpenAI, το οποίο δήλωσε ότι προσπαθούσε να υπερασπιστεί την αποστολή της εταιρείας να αναπτύξει τεχνητή νοημοσύνη που θα ωφελήσει την ανθρωπότητα. Λίγες ημέρες αργότερα, επέστρεψε στην εταιρεία με ένα νέο αρχικό διοικητικό συμβούλιο. Όπως ανακοίνωσε τότε η η εταιρεία «καταλήξαμε σε συμφωνία αρχών για την επιστροφή του Σαμ ως διευθύνοντος συμβούλου της OpenAI» και θα υπάρξουν αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο.

Τώρα, η OpenAI σχεδιάζει να διορίσει πολλά νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου τον Μάρτιο, όπως αποκάλυψε η Washington Post. Η Microsoft έχει δηλώσει ότι θα έχει μια θέση παρατηρητή χωρίς δικαίωμα ψήφου στο διοικητικό συμβούλιο.