Tην άποψη ότι η Γαλλία και η Ευρώπη πρέπει να δεσμευτούν πιο σταθερά στο μέτωπο του Ντονμπάς και ότι μόνο ριζοσπαστικά μέτρα θα απωθήσουν τη Ρωσία, υποστηρίζει ο στρατηγός του γαλλικού στρατού και πρώην διευθυντής της γαλλικής Σχολής Πολέμου, Βενσάν Ντεπόρτ, τονίζοντας ότι η Ευρώπη παίζει τη μοίρα της στην Ουκρανία.

Δεν πολεμάμε τη Ρωσία, αλλά ένα πολιτικό σχέδιο και την απαράδεκτη επιστροφή στα χειρότερα της ιστορίας μας, σημειώνει ο Ντεπόρτ σε άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, υπογραμμίζοντας ότι «θα ήταν λάθος να πιστέψουμε ότι η ροή των δυτικών όπλων είναι η καρδιά του ζητήματος».

Κατά την άποψή του το πρόβλημα είναι πρώτα απ’ όλα η έλλειψη στρατηγικής της Ευρώπης, αλλά και η έλλειψη ενιαίας βούλησης. Όπως υπογραμμίζει, η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει βραχυπρόθεσμα ποιες είναι οι στρατιωτικές και πολιτικές συνθήκες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαπραγματεύσεις και μεσοπρόθεσμα ποια θα είναι η νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας και ποιος ο χαρακτήρας των σχέσεών της με τη Ρωσία.

Αναφέρει επίσης ότι «η τελική έκβαση της κρίσης θα είναι πολιτική, όπως άλλωστε αναγκάστηκαν να κάνουν οι Αμερικανοί με τους Βορειοκορεάτες, τους Βιετκόνγκ και τους Ταλιμπάν». Ως προς την έλλειψη ενιαίας πολιτικής βούλησης ο Ντεπόρτ τονίζει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιδείξει

«Αυτός ο πόλεμος είναι ριζοσπαστικός, πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε με ριζοσπαστικά μέτρα και εναπόκειται σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα να ορίσει τα δικά της» επισημαίνει ο Ντεπόρτ, σημειώνοντας ότι «ο πόλεμος είναι ευρωπαϊκός, επειδή διακυβεύεται η ύπαρξή μας, και συνεπώς έχουμε λόγο, όσον αφορά τη διεξαγωγή και την έκβαση του».