Ο Πύργος του Άιφελ, ένα από τα διασημότερα τουριστικά αξιοθέατα παγκοσμίως, έκλεισε σήμερα εξαιτίας απεργίας του προσωπικού του, όπως ανακοίνωσαν εκπρόσωποι συνδικάτων στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Η απεργία, η οποία προκηρύχθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική διαχείριση του τοπόσημου αυτού της γαλλικής πρωτεύουσας, ενδεχομένως να παραταθεί.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του πύργου, η SETE, ανέφερε στην ιστοσελίδα της ότι σήμερα θα επηρεαστούν οι επισκέψεις στον πύργο και συμβούλευσε όσους είχαν εισιτήρια να ελέγχουν τις ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα της, προτού μεταβούν εκεί ή να αναβάλουν την επίσκεψή τους.

Οι κάτοχοι ηλεκτρονικών εισιτηρίων κλήθηκαν να ελέγξουν την ηλεκτρονική τους αλληλογραφία για περισσότερες πληροφορίες.

Η σημερινή απεργία στον Πύργο του Άιφελ είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται μέσα σε δύο μήνες για τον ίδιο λόγο.

Τα συνδικάτα έχουν επικρίνει την SETE για το επιχειρηματικό της μοντέλο, το οποίο, όπως υποστηρίζουν, βασίζεται σε υπερβολική εκτίμηση του αριθμού μελλοντικών επισκεπτών, ενώ υποτιμά το λειτουργικό κόστος.

Ο Πύργος του Άιφελ προσελκύει σχεδόν επτά εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, περίπου τα τρία τέταρτα των οποίων είναι ξένοι τουρίστες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας της covid, ο αριθμός των επισκεπτών μειώθηκε σημαντικά εξαιτίας του κλεισίματος χώρων και των ταξιδιωτικών περιορισμών, αλλά το 2022 ανέκαμψε και απέφερε έσοδα 5,9 εκατομμυρίων.

Ο αριθμός των επισκεπτών στο Παρίσι αναμένεται να αυξηθεί πάρα πολύ φέτος το καλοκαίρι, καθώς η γαλλική πρωτεύουσα φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σε κοινή τους ανακοίνωση τα συνδικάτα CGT και FO έκαναν έκκληση στην πόλη του Παρισιού να είναι λογική με τις οικονομικές της απαιτήσεις, για να εξασφαλίσει την επιβίωση του μνημείου και της εταιρείας που το διαχειρίζεται.