Τείχος φαίνεται ότι σηκώνει η Αίγυπτος κοντά στα σύνορά της με τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες και αναφορές των μέσων ενημέρωσης, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για μια επικείμενη ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Ράφα, η οποία θα μπορούσε να εκτοπίσει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους πέρα από τα σύνορα.

Εικόνες από το σημείο στην έρημο του Σινά και δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι μια περιοχή που θα μπορούσε να προσφέρει βασικό καταφύγιο σε δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους κατασκευάζεται με τσιμεντένια τείχη που στήνονται στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα, του μοναδικού μη ελεγχόμενου από το Ισραήλ περάσματος από και προς τη Γάζα.

Το νέο συγκρότημα αποτελεί μέρος των σχεδίων έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων καταφέρει να περάσει στην Αίγυπτο και θα μπορούσε να φιλοξενήσει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους, ανέφερε την Πέμπτη η Wall Street Journal, επικαλούμενη Αιγύπτιους αξιωματούχους. Περιβάλλεται από τσιμεντένια τείχη και βρίσκεται μακριά από αιγυπτιακούς οικισμούς. Μεγάλος αριθμός σκηνών έχει παραδοθεί στην περιοχή, ανέφερε το δημοσίευμα.

Ο κυβερνήτης στην επαρχία του Βορείου Σινά αρνήθηκε πως ο καταυλισμός οικοδομείται για Παλαιστίνιους, διαβεβαίωσε πως προορίζεται για αιγύπτιους που εκτοπίστηκαν στο πλαίσιο πρόσφατων επιχειρήσεων των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων εναντίον τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε προ ημερών τον στρατό του να προετοιμαστεί να εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα, κατ’ αυτόν το «τελευταίο οχυρό» της Χαμάς, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.