Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι η απειλή για την εθνική ασφάλεια που επισημάνθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων χθες σχετίζεται με «μια αντιδορυφορική ικανότητα που αναπτύσσει η Ρωσία».

«Δεν πρόκειται για μια ενεργή ικανότητα που έχει αναπτυχθεί», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι. «Και παρόλο που η επιδίωξη της Ρωσίας για τη συγκεκριμένη ικανότητα είναι ανησυχητική, δεν υπήρξε άμεση απειλή για την ασφάλεια κανενός». «Δεν μιλάμε για ένα όπλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιτεθεί σε ανθρώπους ή να προκαλέσει φυσική καταστροφή εδώ στη Γη», πρόσθεσε ο Κίρμπι σύμφωνα με το CNN.

Τα σχόλια του Κίρμπι έρχονται 24 ώρες αφότου ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων με την αινιγματική δήλωση με την οποία ανακοίνωσε ότι η επιτροπή είχε «πληροφορίες σχετικά με μια σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο ABC News δύο πηγές που γνωρίζουν τις διαβουλεύσεις στο Καπιτώλιο είπαν ότι οι πληροφορίες έχουν να κάνουν με Ρώσους που θέλουν να στείλει ένα πυρηνικό όπλο στο διάστημα. Αυτό δεν είναι για να ρίξουν ένα πυρηνικό όπλο στη Γη, αλλά μάλλον για να το χρησιμοποιήσουν ενδεχομένως εναντίον δορυφόρων..

«Είναι πολύ ανησυχητικό και πολύ ευαίσθητο θέμα», δήλωσε η μία πηγή, η οποία το χαρακτήρισε «μεγάλη υπόθεση».

Πολλά μέλη του Κογκρέσου περιέγραψαν το ζήτημα ως σοβαρό – αλλά όχι ως κάτι που θα έπρεπε να προκαλέσει συναγερμό στο κοινό.

Ο Μάικ Τέρνερ κάλεσε μάλιστα τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν να αποχαρακτηρίσει διαβαθμισμένες πληροφορίες που αφορούν το ζήτημα ώστε να εξετασθεί το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της.

«Ζητώ από τον πρόεδρο Μπάιντεν να αποχαρακτηρίσει όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με αυτήν την απειλή, ώστε το Κογκρέσο, η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί μας να μπορέσουν να συζητήσουν ανοικτά τις ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής», υπογραμμίζει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τέρνερ.

«Θα συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα, όπως κάνουμε σε όλα τα ευαίσθητα θέματα που είναι απόρρητα» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον στους δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο το απόγευμα της Τετάρτης. «Αλλά θέλουμε να διαβεβαιώσουμε όλους ότι στο τιμόνι βρίσκονται σταθερά χέρια» προσέθεσε.