Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας απέρριψε τις δύο προσφυγές του πρώην προέδρου της ρωσικής Δούμας, Μπορίς Ναντιέζντιν, για να συμμετέχει στις ρωσικές εκλογές και να αντιμετωπίσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ανακοινώνοντας την απόφαση του δικαστηρίου εναντίον του, ο Ναντιέζντιν δήλωσε ότι θα υποβάλλει έφεση κατά των δύο αποφάσεων και θα καταθέσει περαιτέρω αγωγή κατά εκλογικής επιτροπής για την άρνησή της να εγκρίνει την υποψηφιότητά του.

«Δεν τα παρατάω και δεν θα τα παρατήσω» είπε. Ο Ναντιέζντιν ήλπιζε ότι θα είναι αντίπαλος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν αλλά αποκλείσθηκε την περασμένη εβδομάδα. Η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι βρήκε παρατυπίες, συμπεριλαμβανομένων ονομάτων ανθρώπων που έχουν αποβιώσει, στον κατάλογο των υπογραφών των υποστηρικτών του τον οποίο παρουσίασε για να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του.

Η εκλογική επιτροπή αποκλείοντάς τον, απέρριψε τον μοναδικό εναπομείναντα υποψήφιο που τάχθηκε κατά της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» όπως αποκαλεί ο Πούτιν τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Ο Ναντιέζντιν χαρακτήρισε τον αποκλεισμό του ως το μοιραίο λάθος του Πούτιν. Μία άλλη υποψήφια που τάχθηκε κατά του πολέμου, η Γιεκατερίνα Ντουντσόβα, αποκλείσθηκε στην αρχή της διαδικασίας έγκρισης της υποψηφιότητάς της.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι ο Πούτιν, που βρίσκεται στην εξουσία ως πρόεδρος ή πρωθυπουργός από την τελευταία ημέρα του 1999, θα αντιμετωπίσει μόνο τρεις άλλους υποψηφίους στην ψηφοφορία της 15ης-17ης Μαρτίου: τον Βλαντισλάβ Νταβανκόφ του κόμματος «Νέος Λαός», τον Λεονίντ Σλούτσκι, ηγέτη του πιστού στο Κρεμλίνο υπερεθνικιστικού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, και τον υποψήφιο του Κομμουνιστικού Κόμματος Νικολάι Χαριτόνοφ.