Το αφεντικό της Tesla και της SpaceX, Έλον Μασκ, καλείται να καταθέσει σε μια έρευνα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) σχετικά με την εξαγορά του Twitter το 2022, όπως διέταξε αμερικανός δικαστής.

Όπως αναφέρει το CNBC, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ερευνά αν ο Μασκ, ή οποιοσδήποτε άλλος, διέπραξε απάτη με κινητές αξίες το 2022, καθώς ο δισεκατομμυριούχος άρχισε να αγοράζει μετοχές του Twitter και να δημιουργεί ένα μερίδιο πριν από τη μοχλευμένη εξαγορά της εταιρείας κοινωνικών μέσων. Ο Μασκ προχώρησε στην εξαγορά του Twitter τον Οκτώβριο του 2022 σε μια συμφωνία αξίας περίπου 44 δισ. δολαρίων και έκτοτε την έχει μετονομάσει σε X.

Το δικαστήριο έκρινε ότι τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν είναι σχετικά και ουσιώδη για την έρευνα της SEC και ότι η κατάθεση που απαιτείται από τον Μασκ δεν είναι αδικαιολόγητα επαχθής, αναφέρεται σε δικαστική κατάθεση του Σαββάτου. Οι δύο πλευρές έλαβαν εντολή να συναντηθούν μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας και να αποφασίσουν την ημερομηνία και τον τόπο όπου θα πραγματοποιηθεί η κατάθεση.

Ο Μασκ, όπως σημειώνει το CNBC, έχει επανειλημμένα επιδιώξει να αμφισβητήσει, αν όχι να αφαιρέσει την εξουσία από τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές.

Για παράδειγμα, έχει ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να αναιρέσει μια συμφωνία διακανονισμού που ο ίδιος και η Tesla είχαν συνάψει με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο παρελθόν. Ο διακανονισμός απαιτούσε από τον Μασκ να έχει κάποιον που θα παρακολουθεί και θα εγκρίνει τα tweets του σχετικά με την επιχείρησή του για τα ηλεκτρικά οχήματα πριν τα δημοσιεύσει. Οι δικηγόροι του Μασκ υποστήριξαν ότι η συμφωνία έθεσε αντισυνταγματικό όρο στον Μασκ και ισοδυναμεί με παραβίαση των δικαιωμάτων του στην ελευθερία του λόγου.

Σε ένα άλλο παράδειγμα, η SpaceX υπό την ηγεσία του Μασκ μήνυσε το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων, αφού η ομοσπονδιακή υπηρεσία προχώρησε σε καταγγελία κατά της εταιρείας ισχυριζόμενη ότι ο κατασκευαστής πυραύλων απέλυσε παράνομα υπαλλήλους που υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή επικριτική για τον Μασκ. Η επιστολή ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η «συμπεριφορά του Μασκ στη δημόσια σφαίρα αποτελεί συχνή πηγή απόσπασης της προσοχής και αμηχανίας για εμάς».