Νέος μήνας, νέα εβδομάδα και νέα γεγονότα δίνουν την ευκαιρία στους φωτορεπόρτερ να απαθανατίσουν τις σημαντικές στιγμές που έλαβαν χώρα στον κόσμο. Στην Ελλάδα, ο Φεβρουάριος μπήκε με πολύ κρύο, όμως, οι καλύτερες μέρες έρχονται.

Έξω από τα ελληνικά σύνορα, ο κόσμος κινείται σαν να βρίσκεται σε μια διαρκής αναταραχή, με κάποιες στιγμές χαλάρωσης. Αυτές τις στιγμές θα αναδείξουμε αυτή την εβδομάδα, ενώ η τελευταία φωτογραφία αποτυπώνει το βλέμμα της ημέρας.

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες. Σε αυτές συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.

Ελλάδα, Αθήνα: Το ουράνιο τόξο της κακοκαιρίας Avgi

Με πολύ κρύο και βροχές μπήκε αυτή η εβδομάδα στην Αττική. Η κακοκαιρία Avgi δεν προκάλεσε ιδιαίτερα προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας, αντ’ αυτού προκάλεσε την εμφάνιση όμορφων ουράνιων τόξων στον ουρανό. Στη φωτογραφία, το ουράνιο τόξο κοσμεί τον Παρθενώνα, ενώ ο στιγμιαίος ήλιος φωτίζει την Ακρόπολη.

Ελλάδα: Αγρότες στους δρόμους

Στον αγώνα βρίσκονται οι έλληνες αγρότες, οι οποίοι εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους. Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι τραβηγμένη από τη Θεσσαλονίκη, όπου οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες συμμετείχαν σε συγκέντρωση έξω από την αγροτική έκθεση στο λιμάνι της πόλης, με πάνω από 300 τρακτέρ να συγκεντρώνονται στο σημείο. Οι αγρότες – που πλήττονται από την αύξηση του κόστους και τις ζημιές στις καλλιέργειες που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές – απέκλεισαν αυτοκινητόδρομους για να πιέσουν για τα αιτήματά τους. Παράλληλα, σήμερα, είναι προγραμματισμένο το πανελλαδικό συλλαλητήριο αγροτών. 

Βέλγιο, Βρυξέλλες: Πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία αγροτών

Σε όλη την Ευρώπη, οι αγρότες έχουν κλείσει κεντρικούς οδικούς άξονες με τα τρακτέρ τους. Στη φωτογραφία, φαίνονται οι αγρότες έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ζεσταίνονται γύρω από μια φωτιά, καθώς συγκεντρώθηκαν εκεί για να διαμαρτυρηθούν πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για μια μονοήμερη σύνοδο κορυφής.

Γαλλία, Παρίσι: Η αμφιλεγόμενη κίνηση

Στο ίδιο πλαίσιο, άναυδοι έμειναν οι επισκέπτες του Μουσείου του Λούβρου αυτή την εβδομάδα, όταν δύο γυναίκες, που αυτοχαρακτηρίζονται ως ακτιβίστριες, πέταξαν ντοματόσουπα σε έναν από τους πιο διάσημους πίνακες στον κόσμο, τη Μόνα Λίζα. «Τι είναι πιο σημαντικό; Η τέχνη ή το δικαίωμα στην υγιεινή και βιώσιμη τροφή; Το αγροτικό μας σύστημα είναι άρρωστο» φώναξαν. Ωστόσο, πολλοί αναρωτήθηκαν αν αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να αφυπνιστούν οι κυβερνήσεις. Πάντως, η κίνηση των γυναικών συζητήθηκε πολύ.

Ιταλία, Βενετία: Ξεκίνησε το διασημότερο καρναβάλι

Τουρίστες φτάνουν από όλα τα μήκη και πλάτη της γης στη Βενετία της Ιταλίας, για να απολαύσουν το φετινό καρναβάλι. Στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, οι τουρίστες φορούν μάσκες και απολαμβάνουν τους εορτασμούς. Φέτος, το θέμα του καρναβαλιού είναι «Στην Ανατολή, Το εκπληκτικό ταξίδι του Μάρκο Πόλο» και αποτίει φόρο τιμής στον Μάρκο Πόλο με αφορμή την 700ή επέτειο από τον θάνατό του.

Βρετανία, Λονδίνο: Άνθισαν οι ορχιδέες των Kew Gardens

Μέλη του προσωπικού των Κήπων Kew Gardens φροντίζουν τις ορχιδέες πριν από την έναρξη του φεστιβάλ ορχιδέας στους συγκεκριμένους κήπους στο Λονδίνο. Στο φεστιβάλ, που είναι ανοιχτό για το κοινό από τις 3 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου, οι επισκέπτες θα δουν χιλιάδες πολύχρωμες ορχιδέες και εκατοντάδες άλλα τροπικά φυτά, αλλά και δημιουργίες ζώων, όλες χειροποίητες από φυτά, όπως λεμούριους και χαμαιλέοντες.

Αργεντινή, Μπουένος Άιρες: Ο έρωτας στα χρόνια της διαδήλωσης

Αστυνομικοί στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής στέκονται σε σχηματισμό φάλαγγας, καθώς ο κόσμος διαμαρτύρεται έξω από το Κογκρέσο, όπου οι νομοθέτες συζητούν νομοσχέδιο που προωθεί ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα οικονομικών, διοικητικών, ποινικών και περιβαλλοντικών μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, το ζευγάρι της φωτογραφίας επέλεξε να κάνει ένα διάλειμμα από τη διαδήλωση, προκειμένου να εκφράσει τον έρωτά του και να δώσει στον κόσμο αυτό το κλικ.

Κένυα, Ναϊρόμπι: Το mood της εβδομάδας

Δύο καμηλοπαρδάλεις περιφέρονται στο Εθνικό Πάρκο Ναϊρόμπι, στα περίχωρα της περιοχής. Το Εθνικό Πάρκο του Ναϊρόμπι, που βρίσκεται 7 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη, έχει μεγάλες ανοιχτές πεδιάδες και φιλοξενεί άγρια ζωή, όπως τον απειλούμενο με εξαφάνιση μαύρο ρινόκερο, λιοντάρια, λεοπαρδάλεις, τσιτάχ, ύαινες, βουβάλια, καμηλοπαρδάλεις και άλλα ζώα. Ωστόσο, αυτό που κάνει αυτή τη φωτογραφία να ξεχωρίζει, είναι το βλέμμα των καμηλοπαρδάλεων που ο καθένας μπορεί να το ερμηνεύσει όπως θέλει.