Η θρυλική Amelia Earhart ήταν η πρώτη γυναίκα πιλότος που διέσχισε τον Ατλαντικό το 1932 και πριν από περίπου έναν αιώνα εξαφανίστηκε, προσπαθώντας να κάνει το γύρο του κόσμου με αεροπλάνο, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν διάφορες θεωρίες για την τύχη της.

Ορισμένες υποστηρίζουν ότι συνετρίβη σε κάποιο νησί, άλλες ότι βρήκε μαρτυρικό τέλος και μερικές πως επέζησε και άλλαξε ταυτότητα. Το Business Insider συγκέντρωσε τις 5 βασικές εικασίες γύρω από την εξαφάνιση της, ενώ παρέθεσε τα γεγονότα που είναι γνωστά πριν χαθεί και περάσει στη σφαίρα του μύθου.

Στις 2 Ιουλίου 1937 η Amelia Earhart μαζί με τον πλοηγό της Fred Noonan αναχώρησαν από το Lae της Νέας Γουινέας για να κάνουν το γύρο του κόσμου με αεροπλάνο. Πετώντας πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό άρχισαν να ξεμένουν από καύσιμα και αναζήτησαν το νησί Howard για ανεφοδιασμό.

Τελευταία φορά επικοινώνησαν με το πλοίο «Itasca» της αμερικανικής ακτοφυλακής ζητώντας οδηγίες για να βρουν τον προορισμό τους και έκτοτε τα ίχνη τους εξαφανίστηκαν. Ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ διέταξε έρευνα 4 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανεύρεση των πιλότων, όμως μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κανένα ίχνος τους.

Χάρτης με τη διαδρομή που θα ακολουθούσε η Amelia Earhart, στη προσπάθεια να κάνει τον γύρο του κόσμου με αεροπλάνο

1. Το αεροπλάνο συνετρίβη στον Ειρηνικό Ωκεανό

Η βασική θεωρία για την τύχη της Amelia Earhart υποστηρίζει πως το αεροπλάνο της συνετρίβη στον Ειρηνικό Ωκεανό, γιατί ξέμεινε από καύσιμα.

Δεδομένων των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, τα τότε τεχνολογικά μέσα και την ένταση που υπήρχε μεταξύ ΗΠΑ-Ιαπωνίας για τα κυριαρχικά δικαιώματα στον Ειρηνικό, είναι λογικό να μην έχει εντοπιστεί κάτι μέχρι και τις μέρες μας, θεωρούν οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης θεωρίας.

2. Προσγειώθηκε, αλλά στο λάθος νησί

Η έμπειρη πιλότος γνώριζε ότι ξέμενε από καύσιμα και ότι δεν είχε χρόνο να εντοπίσει το Howard, οπότε προσγειώθηκε στο ερημονήσι Gardner, που πλέον ονομάζεται Nikumaroro, θεωρεί η Διεθνής Ομάδα Ανάκτησης Ιστορικών Αεροσκαφών.

Στη συνέχεια προσπάθησε να διαφύγει ως ναυαγός, αλλά πνίγηκε από τα ισχυρά κύματα. Ωστόσο, δεν έχει εντοπιστεί το αεροπλάνο της, με αποτέλεσμα να θεωρείται αμφίβολο αν πράγματι προσγειώθηκε, όχι μόνο στο Gardner, αλλά και σε κάποιο άλλο νησί.

Η Amelia Earhart στη τελευταία της φωτογραφία πριν εξαφανιστεί

3. Αιχμαλωτίστηκε από τους Ιάπωνες

Τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ περιέχουν μια φωτογραφία που δείχνει Ιάπωνες στρατιώτες να κρατούν αιχμαλώτους έναν άντρα και μια γυναίκα, που δεν διακρίνονται καλά, αλλά έχουν χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στην Earhart και τον πλοηγό της Fred Noonan.

Η συγκεκριμένη θεωρία υποστηρίζει πως οι πιλότοι προσγειώθηκαν στα Νησιά Μάρσαλ και τους αιχμαλώτισαν οι Ιάπωνες, με τους τελευταίους να τους θεωρούν απειλή, λόγω του τεταμένου πολιτικού κλίματος που θα οδηγούσε στον Δεύτερο Παγκόσμιο λίγα χρόνια μετά.

4. Ήταν κατάσκοπος

Η Amelia Earhart ξεχώρισε σε μια εποχή που η γυναίκα δεν είχε ίσα δικαιώματα με τον άντρα και μάλιστα σε έναν ισχυρά ανδροκρατούμενο τομέα. Ορισμένοι θεωρούν πως πέτυχε, όχι γιατί δεν συμβιβάστηκε, αλλά επειδή ήταν κατάσκοπος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο Randall Brink, συγγραφέας του βιβλίου «Lost Star», πιστεύει ότι η θρυλική πιλότος δεν ήθελε να κάνει τον γύρο του κόσμου, αλλά να χαρτογραφήσει τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό Ωκεανό, με αποτέλεσμα να την καταρρίψουν ή να τη σκοτώσουν σε περίπτωση που προσγειώθηκε με ασφάλεια.

Επίσημα, κανένα αρχείο δεν αναφέρει σχέσεις της Earhart με το αμερικανικό κράτος, όμως ο Brink θεωρεί ότι δεν επιλέγει τυχαία ο Ειρηνικός για αρχή του ταξιδιού, γιατί σε αντίστοιχες περιπτώσεις οι προσπάθειες ξεκινούσαν από τη μεριά του Ατλαντικού.

5. Έζησε και πήρε την ταυτότητα μιας άλλης γυναίκας

Ο συγγραφέας Joe Klass το 1970 εξέδωσε το βιβλίο «η Amelia Earhart ζει», υποστηρίζοντας ότι δεν σκοτώθηκε στον Ειρηνικό. Αντιθέτως, έζησε και την περισυνέλεξαν οι Ιάπωνες, όπου στη συνέχεια παρέδωσαν στις αμερικανικές αρχές.

Ωστόσο, για κάποιο μυστηριώδες λόγο θέλησε να κρατήσει κρυφή τη διάσωση της και επαναπατρίστηκε κρυφά, ενώ στη συνέχεια υιοθέτησε την ταυτότητα της «νεκρής» νοικοκυράς Irene Bolam και έζησε στο Νιου Τζέρσεϊ.

Όμως, η Irene Bolam ζούσε όταν εκδόθηκε το βιβλίο και κατέθεσε αγωγή κατά του συγγραφέα, ενώ όσοι την είδαν από κοντά, ανέφεραν πως δεν είχε καμία ομοιότητα με τη θρυλική αεροπόρο, ούτε στον χαρακτήρα, ούτε στην εμφάνιση.