Το μικρό ιαπωνικό διαστημικό σκάφος SLIM προσσεληνώθηκε το περασμένο Σάββατο σε απόσταση περίπου 55 μέτρων από το σημείο που είχε στόχο να προσσεληνωθεί, δηλαδή με υψηλό βαθμό ακριβείας, ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία Jaxa. Ο στόχος να προσσεληνωθεί το σκάφος αυτό σε ακτίνα 100 μέτρων από το σημείο-στόχο, ενώ εν γένει οι προσσεληνώσεις γίνονται σε απόσταση χιλιομέτρων απ’ αυτό, συνεπώς επιτεύχθηκε.

Η Jaxa δημοσιοποίησε, επίσης, σήμερα τις πρώτες εικόνες απ’ αυτή την προσσελήνωση, την πρώτη της Ιαπωνίας, η οποία έγινε η πέμπτη χώρα στον κόσμο που κατάφερε να προσεδαφιστεί στον φυσικό δορυφόρο της Γης μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σοβιετική Ένωση, την Κίνα και την Ινδία.

Ωστόσο, το ιαπωνικό επίτευγμα συνοδεύθηκε από ένα σοβαρό πρόβλημα: το SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) παρουσίασε πρόβλημα στους ηλιακούς συλλέκτες, πράγμα που υποχρέωσε τη Jaxa να διακόψει την ηλεκτροδότησή του σε λιγότερο από τρεις ώρες μετά την προσσελήνωσή του, ώστε να κάνει οικονομία στις μπαταρίες με προοπτική να το θέσει ενδεχομένως και πάλι σε λειτουργία αργότερα. Η Jaxa πιστεύει πως είναι πιθανό τα ηλιακά πάνελ του SLIM να λειτουργήσουν και πάλι, όταν θα έχει αλλάξει η γωνία που πέφτουν οι ακτίνες του ήλιου στο σημείο προσσελήνωσης.

Το SLIM προσσεληνώθηκε μέσα σε έναν μικρό κρατήρα διαμέτρου μικρότερης των 300 μέτρων, ο οποίος ονομάζεται Σιολί, και μπόρεσε να αποβιβάσει κανονικά τα δύο μικρά οχήματά του, τα οποία θα κάνουν αναλύσεις βράχων που προέρχονται από την εσωτερική δομή της Σελήνης (τον σεληνιακό μανδύα), που είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό άγνωστος.