Το πρόσωπο ενός ανθρώπου, που σταυρώθηκε από τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, κατάφεραν να ανακατασκευάσουν ψηφιακά επιστήμονες. Ο σκελετός του άνδρα με ένα καρφί στη φτέρνα ανακαλύφθηκε στο Fenstanton του Cambridgeshire, το 2017. Η ειδικός οστεο-αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου Wolfson College, Corinne Duhig, είπε ότι ήταν ένα «σχεδόν μοναδικό» εύρημα σε έναν άγνωστο μέχρι τότε ρωμαϊκό οικισμό.

Η ανακατασκευή του προσώπου του άνδρα αποκαλύφθηκε σε ένα πρόγραμμα του BBC Four. «Αυτός ο άντρας είχε ένα τόσο απαίσιο τέλος… Βλέποντας το πρόσωπό του μπορεί κανείς να του αποδώσει περισσότερο σεβασμό». Πριν από την ανακάλυψη του Fenstanton, τα μόνα άλλα ρωμαϊκά λείψανα εσταυρωμένων είχαν ανακαλυφθεί στο Ισραήλ, σύμφωνα με την Duhig. «Ο τυχερός συνδυασμός της καλής συντήρησης και του νυχιού που έμεινε στο κόκκαλο μού επέτρεψαν να εξετάσω αυτό το σχεδόν μοναδικό δείγμα, παρά τις τόσες χιλιάδες που έχουν χαθεί».

«Βρέθηκαν κι άλλα τραύματα, που υποδηλώνουν ότι ο άνδρας υπέφερε πριν πεθάνει. Τα πόδια του είχαν σημάδια μόλυνσης ή φλεγμονής, που προκλήθηκε πιθανόν επειδή ήταν αλυσοδεμένος σε τοίχο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ανάλυση των λειψάνων αποκάλυψε ότι πέρασε όλη του τη ζωή στην περιοχή του Cambridgeshire και πιθανότατα είχε καστανά μαλλιά και μάτια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ήταν χειρωνάκτης εργάτης, που πιθανώς εργαζόταν στην επεξεργασία κεριών ή/και σαπουνιών, όπως προέκυψε από τα πολλά οστά ζώων, που βρέθηκαν κοντά του.

Η σταύρωση ήταν ένας ιδιαίτερα βάναυσος τρόπος τιμωρίας-θανάτου, με πιο γνωστή αυτή του Ιησού Χριστού, αλλά υπήρχε για αιώνες, τόσο πριν όσο και μετά. Αρχικά, η ποινή αποδιδόταν σε προδότες και δούλους, αλλά τον 3ο αιώνα, με την επέκταση της ρωμαϊκής υπηκοότητας, αυτός ο τρόπος θανάτου επεκτάθηκε. Η Duhig είπε: «Βασανίστηκε, αλλά παραδόθηκε στον πληθυσμό, για να έχει μια απολύτως φυσιολογική ταφή».

Την αναδόμηση του προσώπου ανέλαβε ο καθηγητής Joe Mullins του Πανεπιστημίου George Mason στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, ο οποίος είπε ότι ήταν «με διαφορά το πιο ενδιαφέρον κρανίο που έχω δουλέψει στην καριέρα μου». Ο σκελετός του ήταν θαμμένος με αρκετά καρφιά και μια ξύλινη σανίδα, που μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για να σχηματίσει έναν σταυρό, στον οποίο είχαν καρφωθεί τα χέρια και τα πόδια του.

Ο οικισμός ανακαλύφθηκε από την Albion Archaeology με έδρα το Μπέντφορντ, η οποία ξεκίνησε τις ανασκαφές της το 2017 πριν από μια προγραμματισμένη οικιστική ανάπτυξη. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν πέντε νεκροταφεία του 3ου και του 4ου αιώνα, όπου θάφτηκαν 40 ενήλικες και πέντε παιδιά, μερικά από τις ίδιες οικογένειες.