Τα ψέματα μιας κοπέλας, που έλεγε πως έπεσε θύμα κακοποίησης και βιασμών από μια συμμορία της Ασίας, αποκαλύπτονται σε ένα αστυνομικό βίντεο 50 ωρών με τίτλο «Liar: The Fake Grooming Scandal». Το βίντεο, που κοινοποιήθηκε αποκλειστικά στο BBC, αποκαλύπτει τα φρικιαστικά ψέμματα της Eleanor Williams. Μάλιστα, η κοπέλα κατέφευγε σε ακραία τεχνάσματα, προκειμένου να κάνει πιο πειστικούς τους άρρωστους ισχυρισμούς της, κυρίως τα τελευταία τρία χρόνια.

Ένα από τα βίντεο δείχνει την 23χρονη κοπέλα να έχει αυτοτραυματιστεί στο πρόσωπο με σφυρί, ενώ ενεργούσε ναρκωμένη. Στη Williams, από το Barrow-in-Furness της Cumbria, υπεβλήθη ποινή φυλάκισης οκτώμισι ετών, αφού κρίθηκε ένοχη για διαστρέβλωση της αλήθειας. Οι ψευδείς ισχυρισμοί για βιασμό είναι εξαιρετικά σπάνιοι, αλλά όταν διατυπώνονται μπορούν να υπονομεύσουν σοβαρά την αξιοπιστία των γνήσιων θυμάτων, σύμφωνα με την Εισαγγελική Υπηρεσία.

Η Eleanor Williams έγινε viral τον Μάιο του 2020, όταν δημοσίευσε φωτογραφίες με το μελανιασμένο πρόσωπο και το σώμα της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ισχυρίστηκε ότι είχε ξυλοκοπηθεί και βιαστεί από μια συμμορία Ασιατών.

Αυτοτραυματίστηκε με σφυρί, ώστε να αποκτήσει την «εικόνα του θύματος»

Μία ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της επίμαχης ανάρτησής της στο Facebook, η τότε 19χρονη Ουίλιαμς συνελήφθη. Ακολούθησε μια έκρηξη εγκλημάτων μίσους στη γενέτειρά της, Barrow-in-Furness, με κατοίκους της ασιατικής κοινότητας να δέχονται απειλές θανάτου και να υφίστανται λεκτική κακοποίηση. Ορισμένες επιχειρήσεις υπέστησαν και βανδαλισμούς. Σε εκείνο το στάδιο, η αστυνομία δεν μπόρεσε να πει στο κοινό τι ήξερε ήδη για την Williams.

Τώρα, όμως, μέσω του ντοκιμαντέρ του BBC, το οποίο αποκάλυψε αποκλειστικά πλάνα από την υπόθεση που δείχνει το μέγεθος της απίστευτης απάτης της.

Το «ταξίδι» του ψέματος

Η Williams είναι 16 ετών όταν, το 2017, κατηγορεί το πρώτο της άνδρα-θύμα για βιασμό. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής συνέντευξης που ακολουθεί, βιντεοσκοπείται, φορώντας ένα μπλουζάκι σε έντονα χρώματα με καρτούν. Μιλώντας δημόσια για πρώτη φορά για την υπόθεση, η Det Con Claire Ritchie θυμάται: «Έμοιαζε πολύ νέα». Η ντετέκτιβ, που ειδικεύεται στις συνεντεύξεις με θύματα σεξουαλικών αδικημάτων, λέει: «Η πλειοψηφία των ανθρώπων δε θα έλεγαν ποτέ ψέματα για κάτι τέτοιο, οπότε δεν υπάρχει λόγος να μην πιστέψω κάποιον, αλλά είναι δουλειά μου να αποδείξω τα γεγονότα». Ο άντρας που κατηγορεί η Williams λέει πως δεν ξέρει για ποιο πράγμα του μιλάνε και στη συνέχεια αυτή αποσύρει τη συμμετοχή της από την έρευνα. Δεκαοκτώ μήνες αργότερα, η έφηβη καταθέτει μια νέα σειρά ψευδών κατηγοριών για σεξουαλικά αδικήματα εναντίον του δεύτερου θύματός της, το οποίο περνάει 10 εβδομάδες στη φυλακή, πριν τελικά αποφυλακιστεί.

Σε μια αστυνομική συνέντευξη εκείνη την εποχή, τα μαλλιά της Williams είναι δεμένα πίσω, έτσι ώστε να είναι ορατοί οι μελανιές στο μάγουλό της.

Η Williams, τότε 18 ετών, μιλάει ήρεμα και λέει για τον άνδρα που κατηγορεί: « Είχε ένα μαχαίρι και το κουνούσε γύρω μου… Με τράβηξε στο μπάνιο από τα μαλλιά μου, με έγδυσε και χτυπούσε το κεφάλι μου στο ντους». Εβδομάδες μετά από αυτό, η Williams κάνει έναν ακόμη πιο σοβαρό ισχυρισμό, ότι μια συμμορία Ασιατών την αναγκάζει να κάνει σεξ με άντρες στη βορειοδυτική Αγγλία.

Οι ντετέκτιβ πιστεύουν ότι είχε ερευνήσει προηγούμενα σκάνδαλα που αφορούσαν νεαρές, λευκές γυναίκες-θύματα και Ασιάτες άνδρες-δράστες.

«Αυτό που μπορώ να δω καθαρά είναι μια εξέλιξη», λέει ο Det Con John Robinson. «Έχετε έναν απαίσιο ισχυρισμό το 2017, έναν πολύ χειρότερο ισχυρισμό το 2019 και εβδομάδες αργότερα η ίδια καταλήγει πως έπεσε θύμα μιας τεράστιας ομάδας οργανωμένου εγκλήματος».