Οι κάτοικοι του Γκρίνταβικ της Ισλανδίας θεωρούν πως έχουν χάσει οριστικά τη περιοχή τους, λόγω της λάβας από την έκρηξη του ηφαιστείου, που προκάλεσε μεγάλες ζημιές.

Σύμφωνα με τον Guardian, σε διάστημα δύο εβδομάδων έγιναν δύο εκκενώσεις, με 4.000 ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Σημειώνεται, πως η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην πόλη στις 18 Δεκεμβρίου μετά από εβδομάδες σεισμών, αλλά οι κάτοικοι του Γκρίνταβικ είχαν απομακρυνθεί έγκαιρα. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι επέστρεψαν τις τελευταίες εβδομάδες, για να φύγουν ξανά το Σαββατοκύριακο.

Η Ισλανδία μπαίνει σε μια νέα ηφαιστειακή εποχή

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε το «χειρότερο σενάριο» υπογράμμισαν ειδικοί. Τα έργα που κατασκευάστηκαν μετά από την έκρηξη του Δεκεμβρίου περιόρισαν εν μέρει τη λάβα, ωστόσο πολλά κατέρρευσαν και τα ποτάμια της φωτιάς έφτασαν μέχρι τα σπίτια της πόλης, που εκκενώθηκε εκ νέου.

Η ηφαιστειολόγος Evgenia Ilyinskaya είπε ότι η χερσόνησος πιθανότατα εισέρχεται σε μια περίοδο συχνών εκρήξεων, γνωστών ως New Reykjanes Fires. Πρόκειται για μια περίοδο έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας που είχε σημειωθεί τον 12ο αιώνα.

«Οι εκρήξεις θα μπορούσαν να συμβαίνουν κάθε λίγους μήνες ή μία φορά το χρόνο για αρκετές δεκαετίες ή αρκετούς αιώνες», είπε χαρακτηριστικά.