Ένοπλοι κατέλαβαν το ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο St. Nikolas (Άγιος Νικόλας), του εφοπλιστή Σταμάτη Μόλαρη, το οποίο έπλεε στον Κόλπο του Ομάν. Η είδηση μεταδίδεται από διεθνή πρακτορεία, ωστόσο οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς. Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, μεταξύ των μελών του πληρώματος είναι και ένας Έλληνας που είναι ναυτολογημένος ως δόκιμος πλοίαρχος.

Το δεξαμενόπλοιο, στο οποίο επιβιβάστηκαν την Πέμπτη 4-5 ένοπλοι ανατολικά της πόλης Sohar του Ομάν, είχε διωχθεί στο παρελθόν για τη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου που υπόκειται σε κυρώσεις, το οποίο στη συνέχεια κατασχέθηκε από τις ΗΠΑ, μεταδίδει το Reuters που επικαλείται σημείωμα της βρετανικής εταιρείας ναυτικής ασφάλειας Ambrey. Το δεξαμενόπλοιο με σημαία Νήσων Μάρσαλ, κατευθυνόταν προς το Μπαντάρ-ε-Τζασκ στο Ιράν.

Το St. Nikolas, που ονομαζόταν προηγουμένως Suez Rajan, συνδέεται με την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation, του εφοπλιστή Σταμάτη Μόλαρη.

Σύμφωνα με την ναυτιλιακή, με την οποία επικοινώνησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επαφή με το δεξαμενόπλοιο St. Nikolas χάθηκε περίπου στις 06:30 ώρα Αθήνας καθώς έπλεε στα ανοιχτά των ακτών του Ομάν, κοντά στο Sohar. Το σκάφος είναι επανδρωμένο με συνολικά 19 μέλη πλήρωμα, 18 υπηκόοι Φιλιππίνων και ένας Έλληνας.

Το πλοίο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στη Μπάσρα (Basrah) του Ιράκ φορτίο περίπου 145.000 τόνων αργού πετρελαίου με προορισμό την Aliaga (Τουρκία), μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Ο ναυλωτής του πλοίου είναι η Tupras.

Όπως αναφέρθηκε από την διαχειρίστρια εταιρεία έχει ήδη ενεργοποιηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της επικοινωνίας με το πλοίο St.Nikolas.

Υπενθυμίζεται πως οι θαλάσσιες οδοί της Μέσης Ανατολής μαστίζονται το τελευταίο διάστημα από εντάσεις και επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων κυρίως από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένες στην Ερυθρά Θάλασσα. Ως αποτέλεσμα, έχει αυξηθεί ο κίνδυνος πιθανών αντιποίνων από τις δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που περιπολούν στη ζωτικής σημασίας θαλάσσια οδό, ιδίως μετά την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη που καταδίκασε τους Χούτι και καθώς Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν για πιθανές συνέπειες από τις επιθέσεις.

Η αρχή Ναυτιλιακών Εμπορικών Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) έλαβε σήμερα πληροφορίες για ένα δεξαμενόπλοιο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 ναυτικών μιλίων ανατολικά της ακτής του Ομάν, σε μια περιοχή που διέρχονται τα πλοία από το Στενό του Ορμούζ και στο οποίο έχουν ανέβει τέσσερις με πέντε ένοπλοι. Πρόκειται για το μοναδικό θαλάσσιο πέρασμα του Περσικού κόλπου και από αυτό περνά το 25%-30% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου.

Οι ένοπλοι εισβολείς αναφέρθηκε πως φορούν μαύρες στολές στρατιωτικού τύπου και μαύρες μάσκες.

Η UKMTO, η οποία παρέχει πληροφορίες για την ασφάλεια της ναυτιλίας, ανακοίνωσε πως δεν μπόρεσε να έρθει σε περαιτέρω επαφή με το πλοίο και οι αρχές εξακολουθούν να διεξάγουν έρευνες για το επεισόδιο.

Ο Πέμπτος Στόλος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό ή για περαιτέρω πληροφορίες.