Όλος ο κόσμος γιορτάζει τα Χριστούγεννα έχει βάλει τα γιορτινά του. Σε κάποιες χώρες είναι ήδη 25 Δεκεμβρίου, ενώ σε άλλες η ημέρα των Χριστουγέννων πλησιάζει.

Οι πόλεις του κόσμου έχουν στολιστεί με μπάλες, χριστουγεννιάτικα δέντρα και άγιους Βασίληδες, ενώ οι δρόμοι φωτίζονται με πολύχρωμα λαμπάκια σε γιορτινό κλίμα.

Σε κάθε μεριά της Γης οι άνθρωποι περιμένουν να έρθει το βράδυ, για να μετρήσουν αντίστροφα πριν τα μεσάνυχτα και να αγκαλιαστούν, ανταλλάσσοντας ευχές και δώρα για την ημέρα των Χριστουγέννων.

Δείτε φωτογραφίες από την παραμονή των Χριστουγέννων σε όλον τον κόσμο

Άνθρωποι βγάζουν φωτογραφίες την παραμονή των Χριστουγέννων στη Βομβάη της Ινδίας
Γυναίκες κρατούν μήλα με τους κινεζικούς χαρακτήρες καθώς βγάζουν selfie μπροστά από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Πεκίνο
Δύτες ντυμένοι Άγιος Βασίλης χαιρετούν έναν νεαρό επισκέπτη μέσα από μια δεξαμενή στο θαλάσσιο ενυδρείο AquaRio, στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας
Άγιος Βασίλης χαιρετάει τα παιδιά ενώ στέκεται στο πίσω μέρος μιας άμαξας, στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής
Μια γυναίκα τραβάει φωτογραφίες με το τηλέφωνό της στην περιοχή του Ψυρρή στην Αθήνα, την παραμονή των Χριστουγέννων
Άνθρωποι παρακολουθούν ένα πολυκατάστημα διακοσμημένο με χριστουγεννιάτικο φωτισμό την παραμονή των Χριστουγέννων στη Σεούλ της Νότιας Κορέας
Παραμονή των Χριστουγέννων στην πόλη της Βηθλεέμ
Άνθρωποι ντυμένοι με στολές Αϊ-Βασίλη παίρνουν μέρος σε πρωινό τρέξιμο την παραμονή των Χριστουγέννων στη Μαδρίτη, Ισπανία

Έθιμα για τα Χριστούγεννα σε όλον τον κόσμο

Στην Ελλάδα τα παιδάκια βγαίνουν στους δρόμους από το πρωί και λένε τα κάλαντα, ενώ σε άλλες περιοχές του κόσμου υπάρχουν άλλα έθιμα.

Σε διάφορα μέρη του κόσμου, τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με παραδοσιακά έθιμα. Στη Μεγάλη Βρετανία, τα παιδιά κρεμούν τις κάλτσες τους στο πλαίσιο του κρεβατιού τους. Στην Ισλανδία, τα παιδιά περιμένουν 13 δωράκια από τα ξωτικά Γιούλε Λαντς. Στη Γερμανία, οι χριστουγεννιάτικες αγορές είναι συνώνυμες με τη γιορτή, ενώ στο Μεξικό γιορτάζεται η Νοτσεμπουένα με φαγητό, τραγούδια και χορό.

Στην Αυστραλία, όπου τα Χριστούγεννα συμπίπτουν με το καλοκαίρι, οι άνθρωποι προτιμούν το μπάρμπεκιου στην παραλία αντί για χειμερινές δραστηριότητες. Στον Καναδά, ωστόσο, φέτος δεν υπάρχει χιόνι.

Ανά τον κόσμο, παρατηρούνται διάφορα έθιμα, όπως η φάτνη σε πολλές δυτικές χώρες και το παραδοσιακό τραπέζι των Ουκρανών με νηστίσιμα πιάτα. Σε άλλες περιοχές, όπως η Καταλονία, πέρα από τις «ζωντανές φάτνες», με πραγματικούς ανθρώπους, συναντάμε τον παραδοσιακό χαρακτήρα του Caganer, που συχνά χρησιμοποιείται για σάτιρα πολιτικών και διασήμων προσώπων.