Viral έγινε στο Ιράν ο χορός ενός ταξιτζή και όχι για χιουμοριστικούς λόγους, αλλά επειδή η συγκεκριμένη αθώα πράξη τρομάζει την κυβέρνηση της χώρας και ενδεχομένως να στρώνει το έδαφος για νέες εξεγέρσεις.

Συγκεκριμένα, ένας 70χρονος οδηγός γνωστός ως «θείος Sadegh» δημοσίευσε στο Instagram ένα βίντεο, που διακρίνεται να χορεύει στη μέση του δρόμου στην παράκτια πόλη Ραστ και κόσμος γύρω του έχει συγκεντρωθεί, βαρώντας παλαμάκια.

Το βίντεο αναπαράχθηκε από πολλούς Ιρανούς για το χιουμοριστικό περιεχόμενο του, όμως οι αρχές έκριναν ότι παραβιάζει τους ισλαμικούς κανόνες. Κατέβασαν λοιπόν τον λογαριασμό του και ζήτησαν να αφαιρεθεί το βίντεο από το διαδίκτυο, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ωστόσο, ο κόσμος αντέδρασε έντονα, θεωρώντας ακραία την απόφαση και την στοχοποίηση ενός ανθρώπου που διασκέδαζε, χωρίς να πειράζει κανέναν ή να κάνει κάτι παράνομο.

Έτσι, οι αρχές επανέφεραν τον λογαριασμό του Sadegh και έδωσαν ξανά άδεια για κυκλοφορία του βίντεο. Όμως παρακολουθούν στενά την κατάσταση, γιατί θεωρούν ότι τα τελευταία χρόνια ο λαός αρχίζει να αμφισβητεί την κυβέρνηση και ειδικά τους αυστηρούς της νόμους.

Μάλιστα, υπάρχει και το προηγούμενο με τις εξεγέρσεις που ξέσπασαν πριν από ένα χρόνο, όταν δολοφονήθηκε η Μαχσά Αμινί, επειδή κυκλοφόρησε στο δρόμο χωρίς να φοράει μαντίλα.