Την οργή του CEO του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, προκάλεσε οι καταθέσεις τριών προέδρων αμερικανικών πανεπιστημίων (Χάρβαρντ, Πενσυλβάνια και ΜΙΤ) ενώπιον του Κογκρέσου για τα φαινόμενα αντισημιτισμού που καταγράφονται στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ μετά την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς και το σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Μπουρλά κατηγόρησε τις τρεις προέδρους (Κλοντίν Γκέι – Χάρβαρντ, Λιζ Μαγκίλ – Πενσυλβάνια και Σάλι Κόμπλουθ – ΜΙΤ) πως απέτυχαν παταγωδώς να καταδικάσουν «τη ρατσιστική, αντισημιτική ρητορική μίσους» στις πανεπιστημιουπόλεις τους.  

Όπως υποστήριξε, σε ανάρτησή του στο Χ, η κατάθεσή τους στο Κογκρέσο «ήταν μια από τις πιο επαίσχυντες στιγμές στην ιστορία της αμερικανικής ακαδημαϊκής κοινότητας».

Οι επικεφαλής των τριών πανεπιστημίων κλήθηκαν στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου για την Παιδεία ύστερα από αναφορές σε εκδηλώσεις φοιτητών που ζητούσαν τη γενοκτονία των Εβραίων. Μεταξύ άλλων τους τέθηκε το ερώτημα εάν αυτές οι αναφορές παραβιάζουν τις πολιτικές των πανεπιστημίων και αποτελούν «παρενόχληση».

«Δεν επιβάλουμε κυρώσεις σε άτομα για τις πολιτικές τους απόψεις, αλλά όταν ο λόγος ξεπερνά τα όρια και μετατρέπεται σε πράξη που παραβιάζει τις πολιτικές μας για τον εκφοβισμό (bullying) και την παρενόχληση, τότε λαμβάνουμε μέτρα», είπε η Κλοντίν Γκέι, Διευθύντρια του Χάρβαρντ.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του MIT, Σάλι Κόμπλουθ, υποστήριξε πως «πρέπει ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε ότι προστατεύουμε την ελευθερία του λόγου και των διαφορετικών απόψεων του καθενός. Αυτό σημαίνει να σεβόμαστε τις αρχές του Ινστιτούτου για την ελευθερία της έκφρασης.»

Η πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανία Ελίζαμπεθ Μαγκίλ, απάντησε ότι έχει αντιταχθεί προσωπικά σε αντισημιτικές απόψεις ορισμένων ομιλητών στο φεστιβάλ, αλλά ότι δεν σκέφτηκε να ακυρώσει την εκδήλωση. «Φιλοξενούμε πιθανότατα χιλιάδες ομιλητές στην πανεπιστημιούπολη κάθε χρόνο. Με πολλούς από αυτούς διαφωνώ. Δεν τους ακυρώνω ή τους λογοκρίνω πριν από την άφιξή τους στην πανεπιστημιούπολη», τόνισε.

Ο εβραϊκής καταγωγής Μπουρλά διερωτήθηκε εάν ο θάνατος των παππούδων, της θείας και του θείου του στο κολαστήριο του Άουσβιτς θα παρείχε επαρκή αιτιολόγηση στις προέδρους ώστε να καταγγείλουν την αντισημιτική προπαγάνδα.

Ο CEO της Pfizer δημοσίευσε και μια φωτογραφία της θείας του Γκρατσιέλα Μπουρλά, η οποία εξοντώθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης σε ηλικία 17 ετών. «Δυστυχώς δεν υπάρχουν φωτογραφίες των παππούδων μου και του θείου μου που επίσης δεν επέζησαν. Ακόμη αναρωτιέμαι πώς έμοιαζαν», ανέφερε.

Οι τοποθετήσεις των τριών προέδρων προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα. Φοιτητές αλλά και δωρητές του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια ζήτησαν την απόλυση της Ελίζαμπεθ Μαγκίλ, η οποία την επόμενη ημέρα της κατάθεσης εμφανίστηκε μετανιωμένη για την τοποθέτησή της.

Όπως είπε έσφαλε επιχειρώντας μια τόσο νομικίστικη προσέγγιση στο ζήτημα. «Δεν εστίασα –όπως θα όφειλα– στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι μια σθεναρή στάση κατά των εκκλήσεων για γενοκτονία των Εβραίων είναι μια δήλωση ενάντια στις πιο βίαιες πράξεις που μπορεί να διαπράξει ένα ανθρώπινο ον».