Στο συμπέρασμα ότι ο δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters Ισάμ Αμπντάλα σκοτώθηκε στις 13 Οκτωβρίου από ισραηλινά πυρά συντείνουν οι έρευνες που διεξήγαγαν τόσο το Reuters όσο και το πρακτορείο AFP.

Τα δύο μέσα έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των – ξεχωριστών – ερευνών τους και τα αποία αποδεικνύουν ότι οι ισραηιλινές δυνάμεις στοχοποιούν ακόμη και εκπροσώπους του τύπου, κάτι το οποίο απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και έχει καταδικαστεί από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις που κάνουν λόγο για «έγκλημα πολέμου».

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Reuters, δύο οβίδες που εκτοξεύθηκαν διαδοχικά από ισραηλινό τανκ, προκάλεσαν τον θάνατο του 37χρονου δημοσιογράφου, ο οποίος έκανε ρεπορτάζ με άλλους έξι συναδέλφους του κοντά στο χωριό Άλμα αλ Σάαμπ του Λιβάνου, περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από τα ισραηλινά σύνορα. Κατά την επίθεση, τραυματίστηκε βαριά και η 28χρονη φωτογράφος του AFP Κριστίνα Άσι, η οποία τελικά έχασε το πόδι της.

Το Reuters πήρε συνέντευξη από περισσότερους από 30 κυβερνητικούς αξιωματούχους και αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, ερευνητές, δικηγόρους, γιατρούς, ειδικούς σε αμυντικά θέματα και αυτόπτες μάρτυρες, ενώ παράλληλα εξέτασε βιντεοσκοπημένο υλικό από τα μέσα ενημέρωσης που βρίσκονταν στο σημείο καθώς και εκατοντάδες φωτογραφίες από την περιοχή πριν και μετά την επίθεση, συμπεριλαμβανομένων δορυφορικών εικόνων.

Το πρακτορείο συνέλεξε επίσης θραύσματα από το έδαφος και το δημοσιογραφικό όχημα, αλεξίσφαιρα γιλέκα, μία κάμερα και ένα τρίποδο. Το Reuters απευθύνθηκε στο ανεξάρτητο ινστιτούτο ερευνών που εξετάζει και αναλύει πυρομαχικά και όπλα, το Netherlands Organization for Applied Scientific Research (TNO), το οποίο εξέτασε το υλικό που περισυνελέγη στα εργαστήριά του στη Χάγη. Τα βασικά ευρήματα του TNO είναι ότι το μεγάλο κομμάτι μετάλλου ήταν το ουραίο πτερύγιο ενός βλήματος από άρμα μάχης, των 120 mm που εκτοξεύτηκε 1,34 χλμ μακριά από τους δημοσιογράφους, πέρα ​​από τα σύνορα του Λιβάνου.

«Δεν στοχοποιούμε δημοσιογράφους»

Το Reuters παρουσίασε τα ευρήματά του στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και έθεσε συγκεκριμένες ερωτήσεις, όπως αν τα ισραηλινά στρατεύματα γνώριζαν ότι έβαλαν εναντίον δημοσιογράφων. Ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ, εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, απάντησε: «Δεν στοχοποιούμε δημοσιογράφους», χωρίς να κάνει άλλο σχόλιο.

Η ομάδα των επτά δημοσιογράφων φορούσε μπλε γιλέκα και κράνη, τα περισσότερα από τα οποία έφερεαν τη λέξη PRESS πάνω τους με λευκά γράμματα. Μέσα και γύρω από την Άλμα αλ Σάαμπ υπήρχαν δημοσιογράφοι από τουλάχιστον επτά ακόμη μέσα ενημέρωσης. «Τα στοιχεία που διαθέτουμε και δημοσιεύουμε σήμερα, δείχνουν ότι το πλήρωμα ενός ισραηλινού άρματος μάχης σκότωσε τον συνάδελφό μας Ισάμ Αμπντάλα», δήλωσε η διευθύντρια του Reuters Αλεσάντρα Γκαλόνι. «Καταδικάζουμε τον φόνο του Ισάμ. Ζητάμε από το Ισραήλ να εξηγήσει πώς συνέβη αυτό και να φροντίσει να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τον θάνατό του και για τον τραυματισμό της Κριστίνα Άσι του AFP, των συναδέλφων μας Θάιερ αλ Σουντάνι και Μάχερ Νάζεχ και τριών ακόμη δημοσιογράφων», πρόσθεσε. «Είναι απολύτως απαραίτητο το Ισραήλ να δώσει ξεκάθαρη απάντηση για το τι συνέβη.

Η έρευνα του Γαλλικού Πρακτορείου δείχνει τον ισραηλινό στρατό

Η στοχοποίηση ομάδας δημοσιογράφων, που έφεραν ξεκάθαρα διακριτικά, είναι τόσο ανεξήγητη όσο και απαράδεκτη», σημείωσε ο διευθυντής Ειδήσεων Φιλ Τσέτγουιντ, του AFP, το οποίο θρήνησε κι αυτό δύο εργαζόμενους. Μια έρευνα επτά εβδομάδων που διεξήχθη από το AFP σε συνδυασμό με την Airwars, μια ΜΚΟ που ερευνά επιθέσεις σε αμάχους σε καταστάσεις σύγκρουσης, επισημαίνει κι αυτό με τη σειρά του ότι ένα βλήμα άρματος μάχης που χρησιμοποιείται μόνο από τον ισραηλινό στρατό ήταν αυτό που σκότωσε τους δημοσιογράφους.

Τα αποδεικτικά στοιχεία του – που συνδυάζουν ανάλυση πυρομαχικών εμπειρογνωμόνων, δορυφορικές εικόνες, μαρτυρίες και βιντεοσκοπήσεις που κινηματογραφήθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια της επίθεσης – οδηγούν σε τρία βασικά συμπεράσματα:

  • Τα πυρομαχικά που σκότωσαν τον Abdallah ήταν ένα κέλυφος άρματος μάχης 120 mm σταθεροποιημένο με πτερύγια ισραηλινής προέλευσης που δεν χρησιμοποιείται από καμία άλλη ομάδα στην περιοχή.
  • Τα χτυπήματα ήταν σκόπιμα και στοχευμένα. Έφτασαν σε απόσταση 37 δευτερολέπτων ο ένας από τον άλλο και σε απόσταση λίγων μέτρων. Οι δημοσιογράφοι προσδιορίστηκαν σαφώς ως Τύπος, μακριά από οποιαδήποτε στρατιωτική δραστηριότητα. Ο ισραηλινός στρατός διαθέτει εκτεταμένους πόρους εναέριας επιτήρησης στην περιοχή.
  • Τα χτυπήματα πιθανότατα προήλθαν από νοτιοανατολικά της θέσης των δημοσιογράφων, προφανώς κοντά στο ισραηλινό χωριό Jordeikh όπου επιχειρούσαν ισραηλινά τανκ.