Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας και προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για το τρέχον έτους, Μπούγιαρ Οσμάνι γνωστοποίησε σήμερα πως η Μάλτα θα είναι η χώρα που θα αναλάβει την προεδρία του Οργανισμού αυτού για το επόμενο έτος.

Ο Οσμάνι ανέφερε ότι στην προπαρασκευαστική συνεδρίαση του Μόνιμου Συμβουλίου των Πρέσβεων των 57 χωρών που συμμετέχουν στον Οργανισμό, στη Βιέννη, επιτεύχθηκε συναίνεση ώστε η Μάλτα να είναι η επόμενη χώρα που θα προεδρεύσει του ΟΑΣΕ για το 2024. Αρχικά μόνο η Εσθονία είχε θέσει υποψηφιότητα να αναλάβει την προεδρία του ΟΑΣΕ για το 2024, όμως η Ρωσία έθεσε βέτο επειδή η βαλτική χώρα κατηγορεί τη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στις 30 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί στα Σκόπια η Υπουργική Διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), εν όψει της ολοκλήρωσης της προεδρίας του Οργανισμού από τη Βόρεια Μακεδονία για το τρέχον έτος. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στην υπουργική αυτή Διάσκεψη θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των 57 χωρών του ΟΑΣΕ και θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη διάσκεψη που έχει φιλοξενήσει η χώρα στην ιστορία της.

Στη Διάσκεψη αυτή θα συμμετάσχει, μεταξύ άλλων και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ενώ αμφίβολο για την ώρα παραμένει εάν τελικά παραστεί σε αυτήν και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος εξέφρασε την επιθυμία να μεταβεί στα Σκόπια για τον σκοπό αυτό και η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας έδωσε το το «πράσινο φως» για να επιτραπεί η υπέρπτηση του εναέριου χώρου της χώρας και η προσγείωση στα Σκόπια ρωσικού αεροσκάφους που πρόκειται να μεταφέρει τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Από ελληνικής πλευράς προγραμματίζεται να συμμετάσχει στη Διάσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.