Μια σπουδαία ανακάλυψη έγιναν αρχαιολόγοι στην Καππαδοκία της Τουρκίας, καθώς έφεραν στο φως μια αρχαία τεράστια βίλα, ενώ επιγραφή στα ελληνικά φέρεται να δείχνει τον σημαντικό ιδιοκτήτη της.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, η ανακάλυψη έγινε στην περιοχή Ιντζέσου και πρόκειται για βίλα που χτίστηκε τον 4ο αιώνα, περιέχει 33 δωμάτια και είναι τουλάχιστον 600 τετραγωνικά μέτρα, καθώς οι ανασκαφές είναι ακόμη σε εξέλιξη. Χρησιμοποιούνταν κυρίως την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και πιθανώς ανήκε σε πλούσιο και σημαντικό πρόσωπο, που είχε σχέσεις με τον αυτοκράτορα.

Η περιγραφή έγραφε το όνομα «Υάκινθος» και με βάση τους αρχαιολόγους, φέρεται να υποδηλώνει το όνομα του ιδιοκτήτη, ο οποίος εικάζεται πως είχε πολιτική δύναμη για να διατηρεί το συγκεκριμένο μέρος.

Ο Διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της Καισαρείας δήλωσε πως «καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αυτό το μέρος χτίστηκε τον 4ο αιώνα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, υπάρχουν και ίχνη που χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα και μετά. Η ποιοτική τεχνική που χρησιμοποιήθηκε στα ψηφιδωτά δαπέδου υποδηλώνει ότι αυτό το μέρος ήταν μια πολύ σημαντική βίλα στην τότε εποχή».

«Στον χώρο που προσδιορίστηκε ως αίθουσα δεξιώσεων, βρέθηκε μια λατινική επιγραφή. Επιπλέον, αποκαλύφθηκαν και ελληνικές επιγραφές. Υπάρχουν κυρίως γεωμετρικά διακοσμημένα ψηφιδωτά» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.