Ήθελε να φορέσει το φόρεμα των ονείρων της στο γάμο της κόρης της. Η απόφασή της όμως να πάρει Ozempic για να χάσει κιλά μέχρι τη μεγάλη ημέρα του παιδιού της εξελίχθηκε σε μια τραγωδία.

Η 56χρονη Trish Webster, από την Αυστραλία, η οποία πήρε το φάρμακο για τον διαβήτη, έχασε πολλά κιλά και κατέληξε. Ο σύζυγός της, μετά τον θάνατο της γυναίκας του, προειδοποιεί ότι το φάρμακο «δεν αξίζει καθόλου».

Το Ozempic είναι ένα φάρμακο που έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για άτομα με διαβήτη τύπου 2 αλλά χρησιμοποιείται ευρέως ως φάρμακο απώλειας βάρους σε όλο τον κόσμο. Το φάρμακο λειτουργεί μιμούμενο μια φυσική ορμόνη, την GLP-1, η οποία επιβραδύνει τη διέλευση της τροφής από το στομάχι και τα έντερα, κάνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, τα προβλήματα προκύπτουν εάν το φάρμακο επιβραδύνει υπερβολικά το στομάχι ή φράζει τα έντερα, κάτι που ονομάζεται “ειλεός”. Μάλιστα, ο FDA έλαβε 18 αναφορές από άτομα που έλαβαν Ozempic από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η Webster πήρε το Ozempic μαζί με τη συνταγογραφούμενη ένεση Saxenda, χάνοντας περίπου 35 κιλά σε πέντε μήνες, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ.

Αν και τα φάρμακα βοήθησαν την Webster να αδυνατίσει γρήγορα, φέρεται πως την οδήγησαν στον θάνατο. Συγκεκριμένα, στις 16 Ιανουαρίου, λίγους μόλις μήνες πριν από το γάμο της κόρης της, ο σύζυγος της Γουέμπστερ τη βρήκε αναίσθητη με ένα καφέ υγρό να τρέχει από το στόμα της.

«Έβγαινε λίγο καφέ από το στόμα της και συνειδητοποίησα ότι δεν ανέπνεε και άρχισα να κάνω CPR», είπε ο Roy Webster στο «60 Minutes Australia». «Την γύρισα στο πλάι γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει». Η Webster πέθανε εκείνο το βράδυ, με την αιτία θανάτου της να αναφέρεται ως οξεία γαστρεντερική ασθένεια.

Trish died whilst taking weight loss drugs.Roy Webster believes his wife’s weight loss medication contributed to her death.Watch #60Mins on 9Now: https://www.9now.com.au/live/channel-9?ocid=60Minutes

Posted by 60 Minutes Australia on Sunday, November 5, 2023

«Αν ήξερα ότι θα μπορούσε να συμβεί, δεν θα το είχε πάρει», είπε συντετριμμένος ο σύζυγος. «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσες να πεθάνεις από αυτό». Ενώ ο θάνατος της Webster δεν έχει συνδεθεί επίσημα με τη χρήση Ozempic και Saxenda, ο άντρας λέει πως οφείλονται τα φάρμακα για τον θάνατο της συζύγου του. «Δεν θα έπρεπε να φύγει», είπε ο Ρόι και πρόσθεσε: «Απλώς δεν αξίζει τον κόπο, δεν αξίζει καθόλου». Μιλώντας στο “60 Minutes Australia”, ο εκπρόσωπος της εταιρείας που κατασκευάζει το Ozempic, είπε ότι ο ειλεός αναφέρθηκε μόνο μετά την κυκλοφορία του φαρμάκου. Η φαρμακευτική έχει μηνυθεί από πολίτες των ΗΠΑ για ισχυρισμούς ότι το δημοφιλές φάρμακο για την απώλεια βάρους μπορεί να προκαλέσει σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα, όπως «στομαχική παράλυση», που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.

«Η σεμαγλουτίδη έχει εξεταστεί εκτενώς σε ισχυρά προγράμματα κλινικής ανάπτυξης, μεγάλες μελέτες πραγματικών στοιχείων και έχει αθροιστικά πάνω από 9,5 εκατομμύρια χρόνια έκθεσης ασθενών» ισχυρίζεται από την πλευρά της η εταιρεία. Η εταιρεία σημείωσε ακόμη ότι «τα γαστρεντερικά συμβάντα (GI) είναι γνωστές παρενέργειες της κατηγορίας GLP-1».

«Η ασφάλεια των ασθενών είναι η κορυφαία προτεραιότητα της Lilly και συμμετέχουμε ενεργά στην παρακολούθηση, την αξιολόγηση και την αναφορά πληροφοριών ασφάλειας για όλα τα φάρμακά μας», δήλωσε η φαρμακευτική στην The Post.