Οι Εβραίοι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κορνέλ «φοβούνται να κοιμηθούν» στις εστίες του πανεπιστημίου, μετά τις βίαιες, αντισημιτικές απειλές που διατυπώθηκαν στο διαδίκτυο εναντίον του κολεγίου της Νέας Υόρκης εν μέσω του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς.

Οι απειλές, οι οποίες αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ανάγκασαν ορισμένους φοιτητές του πανεπιστημίου να εγκαταλείψουν την πανεπιστημιούπολη, επειδή φοβόντουσαν να κοιμηθούν στα δωμάτιά τους, δήλωσε ο πρόεδρος του Κέντρου Εβραϊκής Ζωής του κολεγίου στην εφημερίδα Cornell Daily Sun, τη φοιτητική εφημερίδα του σχολείου, σύμφωνα με το businessinsider.com.

«Η πρώτη αντίδραση όλων των φοιτητών που βρίσκονται στο χώρο, είναι ο φόβος», δήλωσε η Μόλι Γκόλντσταϊν, πρόεδρος του κέντρου, στην εφημερίδα, σε δημοσίευμα που δημοσιεύτηκε την Κυριακή. Η Γκόλντσταϊν είπε: «Δεχόμαστε τηλεφωνήματα από ανθρώπους που δεν ήταν στο συγκρότημα και ρωτούν αν είναι ασφαλές να επιστρέψουν στο δωμάτιό τους απόψε» και πρόσθεσε: «Είχαμε ανθρώπους που φοβούνται πολύ να κοιμηθούν εδώ απόψε. Έτσι πήγαν σε άλλα μέρη, για την ασφάλειά τους».

Μια Εβραία τελειόφοιτη του Κορνέλ δήλωσε στο ίδιο μέσο πως πολλοί φοιτητές στην πανεπιστημιούπολη είναι «αρκετά φοβισμένοι και αρκετά ανήσυχοι» εξαιτίας των απειλών. «Οι γονείς μου ανησυχούν πραγματικά και ξέρω ότι δεν είμαι η μόνη σε αυτό το κλίμα», είπε. «Είναι αγχωτικό».

Στον απόηχο των πρόσφατων επιθέσεων στο Ισραήλ από την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς και των αντιποίνων του εβραϊκού κράτους στον βομβαρδισμό της Γάζας, υπάρχει «πολύς θυμός και οι εντάσεις είναι πολύ υψηλές» στην πανεπιστημιούπολη του Κορνέλ, δήλωσε η τελειόφοιτη. «Αλλά το να απειλούμε Εβραίους φοιτητές», είπε η ίδια, «μοιάζει πραγματικά άδικο».

Η πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κορνέλ, Μάρθα Πόλακ, ανέφερε σε δήλωση της Κυριακής ότι «μια σειρά φρικτών, αντισημιτικών μηνυμάτων που απειλούσαν με βία την εβραϊκή μας κοινότητα και συγκεκριμένα κατονομάζοντας το 104 West – το σπίτι του Κέντρου Εβραϊκής Ζωής – αναρτήθηκε σε μια ιστοσελίδα που δεν συνδέεται με το Κορνέλ».

Η Πόλακ δήλωσε ότι η αστυνομία του Πανεπιστημίου Κορνέλ διεξάγει έρευνα και θα παραμείνει τοποθετημένη στο 104 West, «για να διασφαλίσει την ασφάλεια των φοιτητών και των μελών της κοινότητάς μας». Το αστυνομικό τμήμα έχει ενημερώσει το FBI για τις απειλές ως «πιθανό έγκλημα μίσους», σύμφωνα με την Πόλακ.

«Οι απειλές βίας είναι απολύτως απαράδεκτες και θα εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι το άτομο ή τα άτομα που τις ανάρτησαν θα τιμωρηθούν στο ακέραιο βαθμό του νόμου. Η άμεση εστίασή μας είναι να διατηρήσουμε την ασφάλεια της κοινότητας – θα συνεχίσουμε να δίνουμε προτεραιότητα σε αυτό». δήλωσε η Πόλακ. «Δεν θα ανεχθούμε τον αντισημιτισμό στο Κορνέλ».

Τι αναφερόταν στις απειλές

Σύμφωνα με την εφημερίδα Cornell Daily Sun, οι διαδικτυακές απειλές, που έχουν πλέον αφαιρεθεί, είχαν αναρτηθεί το Σάββατο και την Κυριακή στο Greekrank, έναν ιστότοπο κατάταξης και συζήτησης για τα τμήματα των αδελφοτήτων στα κολέγια. Οι αναρτήσεις περιλάμβαναν απειλές για πυροβολισμούς στο 104 West και καλούσαν σε βία κατά των Εβραίων φοιτητών, σύμφωνα με τη φοιτητική εφημερίδα.

Από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς στις αρχές του μήνα, στην πανεπιστημιούπολη του Κορνέλ γίνονται τακτικά διαδηλώσεις, κυρίως υπέρ της Παλαιστίνης, σύμφωνα με τον φοιτητή με τον οποίο μίλησε το Insider.

Ένας καθηγητής ιστορίας του Κορνέλ έγινε πρόσφατα πρωτοσέλιδο επειδή αποκάλεσε την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ «συναρπαστική και αναζωογονητική» σε μια συγκέντρωση εκτός πανεπιστημιούπολης.