Η τηλεργασία μπορεί να έσωσε πολλές εταιρείες την εποχή του κορονοϊού, πλέον όμως πολλές της γυρίζουν την πλάτη και μετά τα επικριτικά σχόλια του Έλον Μασκ για όσους δουλεύουν εξ αποστάσεως, η Amazon ανακοίνωσε ότι θα απολύει όσους δεν πάνε τρεις φορές την εβδομάδα στο γραφείο.

Η απόφαση ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο, αλλά εφαρμόζεται εντατικά από τον Αύγουστο, γιατί ο κορυφαίο στέλεχος προειδοποίησε ότι μπορεί να χρειαστούν τρία χρόνια για να επιστρέψουν όλοι στα γραφεία. Η εταιρεία λοιπόν, έστειλε email με τρία αναλυτικά βήματα στους διευθυντές της, αναφέρει το Business Insider.

Ωστόσο, η επιστροφή στην εργασία με φυσική παρουσία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, γιατί η πλειοψηφία των υπαλλήλων που εργάζονταν εξ αποστάσεως, προσελήφθει την εποχή της πανδημίας, ώστε να εργάζεται από το σπίτι. Έτσι, αρκετοί αντιδρούν, θεωρώντας ότι η Amazon παραβιάζει την σύμβαση τους.

Τα γραφεία της Amazon στην Ουάσιγκτον

Απόλυση με τρία βήματα

Στο παρελθόν η Amazon έχει δεχτεί επικρίσεις και καταγγελίες για παραβίαση εργατικών δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα να στείλει email με οδηγίες στους διευθυντές της, ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει να είναι πολλοί προσεκτικοί στις κινήσεις τους.

Συγκεκριμένα, το πρώτο βήμα είναι να μαζέψουν στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι ο εργαζόμενος απουσιάζει από το γραφείο, γιατί δουλεύει στο σπίτι και όχι επειδή πήρε αναρρωτική, άδεια ή συνέβη κάτι άλλο.

Έπειτα, στο δεύτερο βήμα, ο διευθυντής θα κανονίζει συνάντηση με τον εργαζόμενο και θα καταγράφει εκτενώς σε email όσα ειπώθηκαν. Στη συνέχεια θα ενημερώνει σχετικά την εταιρεία και αν χρειαστεί θα πραγματοποιήσει μια δεύτερη συνάντηση.

Το τρίτο βήμα, είναι πως ο υπεύθυνος πρέπει να αποφασίσει μετά την δεύτερη συνάντηση, αν πρέπει να δώσει μια «τελευταία ευκαιρία» στον εργαζόμενο σε νέα συνάντηση -σε περίπτωση που αρνείται να πάει τρεις φορές την εβδομάδα στο γραφείο- ή αν θα τον απολύσει.

«Εάν ο εργαζόμενος δεν επιδείξει άμεση και διαρκή παρουσία μετά την πρώτη συνομιλία, οι διευθυντές θα πρέπει στη συνέχεια να διεξάγουν μια επόμενη συζήτηση εντός εύλογου χρονικού πλαισίου (ανάλογα με την κατάσταση των εργαζομένων). Αυτή η συνομιλία 1) θα ενισχύσει ότι η επιστροφή στο γραφείο 3+ ημέρες την εβδομάδα είναι απαίτηση της δουλειάς τους και 2) εξηγούν ότι η συνεχιζόμενη μη συμμόρφωση χωρίς νόμιμο λόγο μπορεί να οδηγήσει σε πειθαρχικά μέτρα, έως και τη λήξη της απασχόλησής σας», αναφέρουν οι οδηγίες μεταξύ άλλων.