Ο διευθύνων σύμβουλος της Airbnb, Μπράιαν Τσέκι, λέει ότι έλαβε μια συμβουλή από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, την οποία κράτησε και αποφάσισε να τη μοιραστεί δημόσια.

Μιλώντας στο podcast «Ημερολόγιο Ενός CEO, o Τσέσκι εξιστόρησε πώς ζήτησε συμβουλές από τον Ομπάμα το 2021. Οι δυο τους γνωρίζονταν από το 2015 και είχαν αναπτύξει μια στενή φιλική σχέση, έτσι μπορούσαν να συζητήσουν κατ’ ιδίαν και πιο προσωπικά ζητήματα. Μάλιστα ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται πως ενδιαφερόταν για τον Τσέσκι σε προσωπικό επίπεδο, και ο CEO της AirBnΒ τον έβλεπε ως μέντορα.

«Θυμάμαι ότι μόλις είχα βγει από μια σχέση και ένιωθα κάπως μόνος. Του είπα: Νομίζω ότι πρέπει να βρω μια άλλη σχέση», είπε ο Τσέσκι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στον Στίβεν Μπάρτλετ και πρόσθεσε: «Μου είπε: Δεν νομίζω ότι χρειάζεται ακόμα να μπεις σε μια άλλη σχέση, νομίζω ότι αυτό που χρειάζεσαι είναι φίλοι».

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζοντας του εξήγησε πως ο ίδιος «έχει 15 ανθρώπους στη ζωή του», πολλούς εκ των οποίων τους γνώρισε πριν εκλεγεί στο ανώτατο αξίωμα και με τους οποίους είναι «απόλυτα συνδεδεμένος».

Ο Τσέκι είπε πως οι συμβουλές του Ομπάμα τον έκαναν να συνειδητοποιήσει ότι αν και είχε πολλούς φίλους, τους οποίους μπορούσε να πάρει ένα τηλέφωνο, δεν είχε αυτή τη σύνδεση που του περιέγραφε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Τσέκι ίδρυσε την Airbnb το 2007 και τώρα έχει καθαρή περιουσία 10,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index . Το 2022, δώρισε 100 εκατομμύρια δολάρια στο Ίδρυμα Ομπάμα για τη χρηματοδότηση υποτροφιών και οι δύο τους ανακοίνωσαν πρόσφατα τη δεύτερη ομάδα της υποτροφίας Ομπάμα – Τσέκι.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Airbnb αποκαλύπτοντας την ιστορία του ανέδειξε το σύγχρονο κοινωνικό φαινόμενο της μοναξιάς, που εξελίσσεται σε επιδημία. Και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν το δικό τους ρόλο καθώς οι χιλιάδες διαδικτυακοί «φίλοι» σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την πραγματική φιλία και την ειλικρινή σχέση των ανθρώπων.

Έρευνα για τη μοναξιά που δημοσιεύτηκε το 2021 στο περιοδικό Psychological Bulletin διαπίστωσε ότι τα επίπεδα μοναξιάς αυξάνονται κάθε χρόνο από το 1976 έως το 2019. Η επιδημία μοναξιάς φαίνεται πως οδηγεί και σε κάποιες παράξενες νέες «λύσεις», όπως οι σύντροφοι της τεχνητής νοημοσύνης.