Η βράβευση με το Νόμπελ Ειρήνης της Ιρανής Ναργκίς Μοχαμαντί, που είναι υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών στο Ιράν, θα ενισχύσει περαιτέρω τον αγώνα της και το κίνημα του οποίου ηγείται, δήλωσε ο σύζυγός της σήμερα στο Reuters. «Αυτό το βραβείο Νόμπελ θα ενισχύσει τον αγώνα της Ναργκίς για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά κυρίως, αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα βραβείο για το κίνημα ‘γυναίκα, ζωή, ελευθερία’», δήλωσε ο σύζυγός της Μοχαμαντί, ο Ταγί Ταχμανί, σε συνέντευξή του στο σπίτι του στο Παρίσι, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αυτό το βραβείο είναι για όλους τους ανθρώπους του Ιράν, για τους ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε ο ίδιος. «Η Ναργκίς και άνθρωποι σαν εκείνη έχουν επιλέξει αυτού του είδους τη ζωή, και, εάν υποστηριχθούν, θα ενισχυθεί το κίνητρό τους να κυνηγήσουν τους στόχους τους».

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, που αποφασίζει ποιος θα βραβευθεί, κάλεσε το Ιράν να αφήσει ελεύθερη τη Μοχαμαντί, μια από τις κορυφαίες ακτιβίστριες της χώρας που μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών και την κατάργηση της θανατικής ποινής.