Το 1932, σε ηλικία 50 ετών ο κορυφαίος Ισπανός ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο (Pablo Picasso), φιλοτέχνησε το μοναδικό «Femme à la Montre» εμπνευσμένο από τη «χρυσή μούσα» και ερωμένη του, Μαρί Τερέζ Ουολτέρ (Marie-Thérèse Walter). Το διάσημο έργο με διαστάσεις 130 x 96,5 εκατοστά, θα εκτεθεί για πρώτη φορά στο Λονδίνο για πέντε ημέρες προτού βγει σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s τον επόμενο μήνα. Οπως αναφέρει ο Guardian εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 120 εκατ. δολάρια.

Με έντονα χρώματα, το «Femme à la Montre» δείχνει την Ουολτέρ καθισμένη προφίλ ενώ στον καρπό της διακρίνεται ένα ρολόι με έντονο κίτρινο λουράκι. Σημειώνεται ότι είναι ένα από τα τρία μεγάλα έργα του καλλιτέχνη με ρολόι. «Ο Πικάσο έχει να κάνει με το πάθος, αλλά αυτό το συγκεκριμένο πάθος [για τα ρολόγια] δεν είναι γενικά γνωστό» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Sotheby’s Σάιμον Σο (Simon Shaw). «Ήταν ένας απίστευτα κομψός άνδρας που τον ενδιέφερε πολύ η ενδυματολογική του εικόνα. Και εξαιρετικός λάτρης των ρολογιών. Ακόμη και οι φωτογραφίες του με τα ρολόγια είναι περιζήτητες για τους συλλέκτες ρολογιών», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στο πορτρέτο, η Ουολτέρ απεικονίζεται ως μια «ενθρονισμένη Madonna», σύμφωνα με τον Σο.

Η σχέση τους ξεκίνησε όταν ο 45χρονος τότε καλλιτέχνης την είδε μέσα από τη βιτρίνα της Galeries Lafayette στο Παρίσι. «Νομίζω ότι το ρολόι σχετίζεται με τον κλεμμένο χρόνο [του Πικάσο και της Ουόλτερ] μαζί -αν και πλέον ήταν ένα ανοιχτό μυστικό» ανέφερε ο Σο. Το πορτρέτο αγοράστηκε το 1968 από την Έμιλι Φίσερ Λαντάου (Emily Fisher Landau), μία από τις μεγαλύτερες συλλέκτριες έργων τέχνης του 20ού αιώνα η οποία έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο σε ηλικία 102 ετών.