Τουρκικά αεροπορικά πλήγματα στο βόρειο Ιράκ «εξουδετέρωσαν» αργά χθες το βράδυ πολλούς Κούρδους ενόπλους και κατέστρεψαν τις αποθήκες και τα καταφύγιά τους, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, ώρες μετά την ανάληψη της ευθύνης από την κουρδική οργάνωση για την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα.

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, δύο τρομοκράτες εξαπέλυσαν βομβιστική επίθεση μπροστά από την πύλη εισόδου της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών στην Άγκυρα χθες το πρωί. Ένας από τους δύο επιτιθέμενους ανατινάχθηκε και ο άλλος σκοτώθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν, όμως η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλικαγιά.

Ο ένας από τους δράστες σκοτώθηκε από την έκρηξη και οι αρχές σκότωσαν τον δεύτερο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Η επίθεση στη Συνοικία Ατατούρκ είναι η πρώτη που σημειώνεται στην Άγκυρα από το 2016, όταν μια σειρά φονικών επιθέσεων είχαν συνταράξει τη χώρα και συμπίπτει με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Η έκρηξη συγκλόνισε την συνοικία όπου βρίσκονται υπουργεία και είναι κοντά στο κοινοβούλιο.

«Συνολικά καταστράφηκαν 20 στόχοι, που περιελάμβαναν σπηλιές, καταφύγια και αποθήκες που χρησιμοποιούνταν από την αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας προσθέτοντας ότι πολλοί ένοπλοι «εξουδετερώθηκαν» – δηλαδή σκοτώθηκαν.

Οι επιχειρήσεις διεξήχθησαν στις περιοχές του βόρειου Ιράκ Μετίνα, Χακούρκ, Καντίλ και Γκάρα στις 9 μμ και ελήφθησαν όλα τα μέτρα για να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στους πολίτες και στο περιβάλλον, αναφέρει το υπουργείο.

Χθες Κυριακή, οπτικό υλικό από κάμερα ασφαλείας το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Reuters δείχνει ένα όχημα να σταματάει μπροστά από την κεντρική πύλη του υπουργείου Εσωτερικών και έναν από τους επιβαίνοντες να περπατάει βιαστικά προς το κτίριο και αμέσως μετά να γίνεται έκρηξη. Ο άλλος παρέμενε στον δρόμο.

Η ιστοσελίδα ANF News, η οποία συνδέεται με το PKK, επικαλέστηκε ανακοίνωση της οργάνωσης σύμφωνα με την οποία μια ομάδα από το Τάγμα των Αθανάτων πραγματοποίησε την επίθεση. Tο PKK έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ.

Βίντεο που ελήφθη μετά την επίθεση δείχνει ένα βαν μάρκας Renault στον τόπο της έκρηξης με σπασμένα τζάμια και ανοιχτές τις πόρτες, και γύρω από αυτό συντρίμμια, στρατιώτες, ασθενοφόρα, οχήματα της πυροσβεστικής και θωρακισμένα οχήματα.

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι οι δράστες είχαν κλέψει το αυτοκίνητο αφού προηγουμένως σκότωσαν τον οδηγό του στο Καϊσέρι, μια πόλη που βρίσκεται σε απόσταση 260 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Άγκυρας.