Η Karen Farquharson, 49 ετών εργαζόταν για την Thistle Marine στο Peterhead του Aberdeenshire από το 1995 και κέρδιζε 38.000 λίρες ετησίως πριν οδηγηθεί σε παραίτηση και μηνύσει την εταιρία.

Περιγράφει το 72χρονο αφεντικό της ως «δεινόσαυρο» που δεν καταλάβαινε τις αλλαγές στον σύγχρονο χώρο εργασίας. «Ήξερα αυτή την εταιρεία εδώ και 27 χρόνια και με αντιμετώπισαν σαν σκουπίδι. Του κυρίου Κλαρκ, δεν του αρέσει η αλλαγή. Δεν του αρέσει να αμφισβητείται για πράγματα. Δεν κινείται με την εποχή. Προσπάθησα να του εξηγήσω κάποια πράγματα για το τι μπορεί κανείς να πει στον υπάλληλό του και τι δεν μπορεί να πει και απλά έπεσαν στο κενό» ανέφερε στο δικαστήριο.

Η Thistle Marine – η οποία παρέχει υπηρεσίες στις βιομηχανίες πετρελαίου και αλιείας – ιδρύθηκε από τον κ. Clark στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC το δικαστήριο στο Αμπερντίν άκουσε ότι ο κύριος Κλαρκ κατηγόρησε την κυρία Farquharson πως «χρησιμοποιούσε την εμμηνόπαυση πως δικαιολογία για τα πάντα», «βόλταρε όπως και όποτε τη βόλευε στο γραφείο» και ότι έπρεπε να συνηθίσει τα συμπτώματα που είχε καθώς όλοι έχουν διάφορα θέματα και πόνους.

«Ο κύριος Τζιμ Κλαρκ ήταν από τη φύση του αμβλύς. Έλεγε τη γνώμη του. Ο κ. Κλαρκ συχνά αναφερόταν στους υπαλλήλους του που ήταν άρρωστοι ως “νιφάδες χιονιού”» συνέχισε να λέει Karen Farquharson.

Η ιστορία

Τον Αύγουστο του 2021, η κυρία Farquharson είπε στους εργοδότες της ότι είχε εμμηνόπαυση και πως αντιμετώπιζε μια σειρά από «σοβαρά συμπτώματα».

Η εταιρεία πλήρωσε για να λάβει ιδιωτική εκτίμηση της κατάστασής της, προφανώς γιατί δεν την πίστευε.

Εκτός από αιμορραγία, υπέφερε από άγχος, απώλεια συγκέντρωσης και εγκεφαλική ομίχλη.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η κυρία Farquharson εργάστηκε από το σπίτι για δύο ημέρες, στην αρχή λόγω του έντονου χιονιού και στη συνέχεια επειδή δεν ήταν καλά λόγω της «βαριάς αιμορραγίας στην εμμηνόπαυση».

Επέστρεψε στην εταιρία και πέτυχε στον διάδρομο τον κύριο Κλαρκ. Στην ακρόαση αναφέρθηκε ότι της μίλησε με σαρκαστικό τόνο, λέγοντάς της «Ω, βλέπω ότι τα κατάφερες».

Η ίδια του ανέφερε το χιόνι, αλλά και την έντονη αιμορραγία της στην εμμηνόπαυση.

Το δικαστήριο άκουσε ότι ο κύριος Κλαρκ της έριξε ένα «αηδιασμένο βλέμμα» και στη συνέχεια απομακρύνθηκε.

Η κυρία Farquharson ήταν αναστατωμένη και θυμωμένη με το υπονοούμενο ότι δεν είχε καλό λόγο να μην είναι παρούσα στο γραφείο της.

Αργότερα τον αντιμετώπισε ανοιχτά. Το δικαστήριο άκουσε ότι απέρριψε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης λέγοντάς της «συνήθισέ τα» και ότι όλοι έχουν «πόνους».

Η κυρία Farquharson – μητέρα δύο κοριτσιών 19 και 21 ετών – είπε ότι ήταν «σοκαρισμένη» από το ξέσπασμά του.

Στη συνέχεια έγραψε στην εταιρεία εκφράζοντας το παράπονό της για την «περιφρόνηση και την αποστροφή» που είχε αντιμετωπίσει.

Αρκετές μέρες αργότερα ανακάλυψε ότι η απομακρυσμένη πρόσβασή της στο σύστημα λογαριασμών της εταιρείας είχε διακοπεί, πράγμα που σήμαινε ότι δεν μπορούσε πλέον να εργάζεται από το σπίτι.

Παραιτήθηκε και οδήγησε την Thistle Marine στο δικαστήριο.

«Προσέβαλε την αξιοπρέπειά της»

Κατά την ακρόαση, ο κύριος Κλαρκ περιέγραψε τα σχόλιά του ως «αθώα» και υποστήριξε ότι η κυρία Farquharson είχε σχεδιάσει την παραίτησή της για να λάβει χρήματα καθώς επρόκειτο να παντρευτεί και είχε έξοδα.

Ωστόσο, υποστηρίζοντας τους ισχυρισμούς της Karen Farquharson, η επιτροπή υπό την προεδρία του δικαστή Τζέιμς Χέντρι αποφάνθηκε: «Ο Τζιμ Κλαρκ μπορεί να περιγραφεί καλύτερα ένας ωμά, αυτοδημιούργητος άνθρωπος και επιτυχημένος επιχειρηματίας. Αναμφίβολα έχει πολλές αξιοθαύμαστες ιδιότητες, αλλά η ενσυναίσθηση για τους άλλους δεν είναι μεταξύ αυτών. Μας έγινε σαφές ότι έχει λίγο χρόνο ή σεβασμό για εκείνους, σε αντίθεση με τον εαυτό του, γιατί δεν μπορούν να εργαστούν τόσο σκληρά όσο αυτός, ακόμη και όταν είναι άρρωστοι. Οι παρατηρήσεις του προς την κυρία Farquharson προσέβαλαν την αξιοπρέπειά της, κατέληξε η επιτροπή και επέβαλλε στην εταιρία να αποζημιώσει την κυρία Farquharson με 37.000 λίρες.

«Έχω χάσει την πίστη μου στον εαυτό μου, έχω μηδενική αυτοπεποίθηση τώρα και δεν έχω εμπιστοσύνη. Ήταν η χειρότερη εμπειρία της ζωής μου» δήλωσε η ίδια.